Connect with us

Kosovo

Kurti: Srbija koristi svoj uticaj na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.

„Od završetka rata 1999. godine više puta su nam pretili ratobornim ponašanjem. Od našeg proglašenja nezavisnosti 2008. godine, kontinuirano se angažuje u kampanjama koje imaju za cilj podrivanje našeg građanstva. Iako je Srbija 2010. godine zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti naše nezavisnosti, odlučila je da ne poštuje nalaze suda. Nedavno je pokušala da iskoristi svoj uticaj u sjevernom dijelu naše zemlje da podriva vladavinu prava u tom regionu“, naglasio je Kurti.

Dodao je da je sa Srbijom koja odbija da prihvati ratne zločine iz nedavne prošlosti teško postići istinski mir na, kako je rekao, kantovskim linijama.

„Moja vlada se fokusira na razvoj naše ekonomije, reformu našeg pravosudnog sistema i jačanje naših odbrambenih kapaciteta. Istovremeno, ostajem privržen ovom dijalogu uz posredovanje EU sa aktuelnim rukovodstvom Srbije”, rekao je Kurti.

Premijer je dodao da je Republika Kosovo jedna od najdemokratskijih zemalja u našem regionu.

(RTKlive)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply