Connect with us

Kosovo

Ministarstvo privrede: Produžen rok za prijavu za subvencije energetske efikasnosti

Objavljeno

-

Ministarstvo privrede odlučilo je da produži rok za prijavljivanje za prvu fazu subvencija za energetsku efikasnost do 2. decembra ove godine.

Kako navode iz ministarstva, do produžetka roka došlo je nakon brojnih zahteva građana.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da se prijave kako bi što pre postali korisnici subvencije. Pozvali su građane da se za više informacija pridruže viber grupi.

Prijava za ovu šemu se vrši preko platforme E-Kosova, gde prvo mora da se popuni formular, a zatim podnese faktura, da bi se koristile subvencije.

Za kotlove na biomasu – na drva, pelet, brikete vrši se subvencionisanje do 70% investicije, za toplotne pumpe do 30%, za efikasne klima uređaje do 40% i za individualne peći na biomasu do 90% za građane koji imaju koristi iz šema socijalne pomoći i do 70% za ostale građane, prenosi Gazeta Express.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo privrede uputilo je javni poziv za prvu fazu subvencija za energetsku efikasnost za građane još 6. oktobra 2022. godine.

Razlog za dodelu subvencija, kako su naveli tada iz ministarstva, bila je energetska kriza u Evropi koja je pogoršala snabdevanje energijom na Kosovu usled nedostatka domaćih kapaciteta za proizvodnju struje, kao i zavisnost od uvoza i enormno povećanje cena na međunarodnom tržištu.

(Kossev)