Connect with us

Kosovo

Kurti: Razgovaraćemo s Unmikom zbog ubistava aktivista Samoopredeljenja iz 2007.

Objavljeno

-

Poslanik Demokratske partije Kosova Fadilj Nura je na sjednici Skupštine postavio pitanje premijeru Aljbinu Kurtiju u vezi sa ubistvom aktivista Samoopredeljenja Mon Baljaja i Arbera Dželjadinija od strane rumunskih policijaca Unmika 2007. godine, a Kurti navodi da bi sa Unmikom trebalo otvoriti razgovore po ovom pitanju, prenosi Reporteri.

Premijer Kosova Aljbin Kurti održao je 12. aprila sastanak sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Zahirom Taninmom.

„Na sastanku koji je održan s predstavnikom Ujedinjenih nacija dan razgovarali smo o dvije teme, odnosima Kosova sa Srbijom i zasedanju Ujedinjenih nacija. Na sastanku je govorila i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala. Kao premijer smatram da bismo sa Unmikom trebali da počnemo razgovore o ubistvu Mon Baljaja i Arbera Dželjadinija nakon pokretanja istrage tužilaštva. Ne možemo i ne smijemo dalje da utičemo na taj proces,“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je istakao da je ministarka pravde Aljbulena Hadžiu poslala zvanično pismo vlastima Rumunije po ovom pitanju i istakao da je odgovor za sada izostao.

Dvojica aktivista Samoopredeljenja Arben Dželjadini i Mon Baljaja su 10. februara 2007. godine ubijeni od strane rumunskih policajaca Unimka koji su ih ustrelili gumenim mecima tokom protesta.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply