Connect with us

Kosovo

Agencija za hranu uništila 400.000 kilograma prehrambenih proizvoda tokom pandemije

Published

on

Tokom pandemije, oko 400.000 kilograma proizvoda, koji nisu ispunjavali potrebne standarde, uništeno je odlukom Agencije za hranu i veterinarstvo, rekao je portparol te agencije Ljamir Tači, prenosi Koha.

Tači je naveo da je glavni fokus usmeren na kontrolu sigurnosti hrane, dodajući da se kontrola na granicima sprovodi u potpunosti.

“Bez obzira na bilo koju situaciju koja se može dogoditi, čak i u vreme pandemije, imamo obavezu očuvanja javnog zdravlja, što uključuje zaštitu bezbednosti hrane i zdravlja životinja i biljaka. U bilo kojoj situaciji moramo u potpunosti voditi računa o sigurnosti hrane. Sve vreme smo proveravili prehrambene proizvode i bili su u potpunosti bezbedni. Kontorla na granicama je na nivou od 100 odsto”, rekao je Tači.

Tači je ukazao da je za vrijeme pandemije uništeno oko 400.000 kilograma prehrambenih proizvoda i naglasio da je kontrola veoma složena i da bi svi trebalo da budu oprezni, uključujući i potrošače.

“Kontrola hrane na Kosovu je standardna, i vrši se i u drugim zemljama. Pravni akti u oblasti bezbednosti hrane usklađeni su sa zakonima EU i proizvodi se kontrolišu na isti način na Kosovu. Područje kontrole je vrlo složeno i svaki akter mora biti oprezan, uključujući i potrošača, jer prehrambeni proizvodi nisu proizvodi koje kontroliše država i tada je njihova sigurnost zagarantovana do kraja. Svako od nas mora biti oprezan kada je hrana u pitanju. Vrijednost robe na granici procenjuje carina, dok je unutra PAK. Naš glavni posao je sigurnost hrane”, rekao je on.

Tači je rekao da oni stalno zahtevaju povećanje budžeta i povećanje broja zaposlenih inspektora.

“Kao nadležni organ napravili smo budžetske projekcije po potrebi i kontinuirano podnosimo zahteve za povećanje budžeta, broja osoblja, posebno broja veterinarskih inspektora. Pored budžeta, imamo i sopstvene prihode, jer se granične kontrole plaćaju na osnovu propisa o utvrđivanju poreskih vrednosti na graničnim kontrolama”, rekao je Tači.

(Koha ditore, Kosovo online)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *