Connect with us

Kosovo

Kurti: Non pejper došao iz Beograda i Rusije

Objavljeno

-

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da ne vjeruje da „nonpejperi“ koji od nedavno kruže, potiču iz evropskih prestonica ili iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kurti je rekao da dolaze iz Beograda ili čak Rusije koja, kako je rekao, namjerava da iskoristi zapadni Balkan za napad na Evropsku uniju i NATO.

„Ne vjerujem da su autori ovih ‘nonpejpera’ zapadne prestonice, sigurno ne SAD, ali ni evropske prestonice. Vjerujem da ovo dolazi iz Beograda, a možda čak i sa sjeveroistoka. Interes Ruske Federacije je da zapadni Balkan iskoristi za napad na EU i NATO. Trudim se danju i noću da ubedim međunarodnu zajednicu u ono što je ispravno i korisno“, rekao je Kurti.

Rekao je da je namjera Beograda da otvori Ahtisarijev paket i sva pitanja u njemu.

„Ahtisarijev plan je na udaru, namjera Beograda je da otvori Ahtisarijev paket i sva pitanja koja su bila unutra. Formula uspjeha, koja je takođe moralna i politička obaveza, jeste da mi branimo nezavisnost i da međunarodni akteri brane Ahtisarijev plan protiv Srbije. Cilj Srbije je bosnizacija Kosova, da Kosovo postane propala država. Cilj je napad na suverenitet i teritorijalni integritet otvaranjem Ahtisarijevog paketa. Ahtisarijev plan je djete internacionalaca, internacionalci ga moraju zaštititi, dok ja branim naše voljeno, nezavisno Kosovo“, izjavio je premijer Kurti.

Više informacija o dijalogu dobili smo od Lajčaka nego od Hotija

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da u procesu dijaloga njegova vlada nema puno informacija, jer prema njegovim riječima, ne postoji dokumentacija.

Kurti je u direktnom prenosu iz Brisela na KTV „Desku“ rekao da bivši premijer Avdulah Hoti nije ostavio ništa u kabinetu premijera, a da je više informacija o dijalogu dobio od posrednika EU Miroslava Lajčaka.

„Nova vlada znači da će se dogoditi novo poglavlje. Čak je i u Briselu jasno da sa novim premijerom, novim predsednikom, novom vladom i novim ministrom spoljnih poslova, stari trend ne može da se nastavi. Tačno je da nam nedostaju informacije jer nam nedostaje dokumentacija. Proces je imao puno nacrta, puno poslova i puno detalja, koje nismo našli sada kada smo se vratili u kabinet. Dostavljaju nam se dokumenti iz Evropske unije, očigledno smo do sada dobili više informacija od posrednika Lajčaka nego od bivšeg premijera koji je smenjen Ustavom. Svaki put kada nam se bude dogodilo nešto što nismo znali, imaćemo rezervu. Razumem poverljivost razgovora, ali poverljivost razgovora mora biti praćena transparentnošću. Nova vlada ne može nužno preuzeti jednostrane, netransparentne obaveze stare izvršne vlasti. Imamo velike rezerve prema obavezama prethodnog premijera, ali ovo neće predstavljati veliki problem. Možemo razgovarati o novom poglavlju sa novom vladom“, izjavio je Kurti.

Kurti se 18. maja sastaje u Briselu sa drugim balkanskim liderima

Kurti je potvrdio da će 18. maja u Briselu biti održana radna večera između lidera zapadnog Balkana, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Žozepa Borelja (Josep Borrell).

Objašnjavajući zašto 11. maja nije prihvatio sastanak sa Aleksandrom Vučićem, Kurti je rekao da je jun predložio kao najprikladnije vrijeme za vladu Kosova.

„Sastanak je najavljen, ali kod mene nije potvrđen. Bez da se svi normalno slože, ne možemo imati datum sastanka niti određeni dnevni red. Ponovo ću doći 18. maja u Brisel, gde će biti organizovana radna večera čii je domaćin visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Borelj, sa šestoricom lidera zapadnog Balkana. Danas sam izrazio stav da maj nije primeren jer imamo drugu agendu, ali to se može dogoditi u junu kao prvi sastanak u novom poglavlju razgovora. Ne znam koliko je to prikladno za Srbiju, ali izrazili smo spremnost za principijelan dijalog gdje je dijalog jednakih. Naša posvećenost pripremama pokazuje našu ozbiljnost i iskrenost“, rekao je Kurti.

Kurti: Sljedeće nedelje dolaze i druge antikovid vakcine

Kurti je rekao da će sljedeće nedelje na Kosovo stići deo od 95 hiljada vakcina koje je Evropska unija obećala.

Kurti je u emisiji uživo iz Brisela na KTV „Desku“ izjavio da trenutno nema informacija o tome koliko će vakcina stići tačno u prvoj nedjelji maja.

„One iz prvog kontingenta su potrošene, ali dio dolazi iz sljedećeg kontingenta naredne nedjelje. Ovo su dobre vesti za Kosovo, ali treba nam još više vakcina“.

„Neka naša dijaspora dođe u svoju domovinu“, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, do kraja ove godine Kosovo će moći da vakciniše 60% stanovništva.

Evropska unija je od sredine ovog mjeseca potvrdila da je za Kosovo distribuirala 95 hiljada doza vakcine „Pfizer“ u borbi protiv pandemije kovid 19.

(Koha, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply