Connect with us

Kosovo

Kurti: Na Kosovu ne može da postoji jednoetnička ZSO

Objavljeno

-

Aljbin Kurti je izjavio da Kosovo ima mnogo pitanja o kojima treba da razgovara sa Srbijom dodajući da bi Beograd morao da ima volju da reši pitanje nestalih osoba.

On je na okruglom stolu, koji je organizovala Kosovska fondacija za otvoreno društvo na temu „Kako dalje sa dijalogom“, rekao da Srbija treba da vrati Kosovu oko tri milijarde evra duga.

Takođe, smatra Kurti, Srbija bi trebalo i da ponudi naknadu za oštećenu imovinu, naknadu za ratna stradanja i izvinjenje.

“Realnost mora biti prihvaćena, mora prihvatiti i istinu i građani moraju imati koristi”, rekao je on.

Povodom Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da ne može postojati jednoetnička zajednica koja je potkrepljena presudom Ustavnog suda.

Prema njegovim riječima, historija Kosova je poznata i srpska vlada bi trebalo da razmisli o zločinima koje je počinila.

Publicista Veton Suroi je rekao da bi sljedeća vlada trebalo da preispita proces dijaloga.

“U posljednjih deset godina otkako smo započeli pregovarački proces, geopolitički kontekst u svijetu se promenio. Pogrešna američka intervencija, kao što je slučaj sa Grenelom, oštetila je proces dijaloga. Neophodan je povratak SAD u okviru nove dimenzije. Tokom godina stvorili smo zakonska odstupanja. Zajednica srpskih opština je eklatantan slučaj, u suprotnosti je sa našim ustavnim sistemom“, rekao je on.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply