Connect with us

Stav

Kurtćehajić: Presuda SDB-ovcima uz genocid dovodi u pitanje RS

Objavljeno

-

Akademik Suad Kurtćehajić u Otvorenom studiju na Federalnom radiju kazao je kako presuda Stanišiću i Simatoviću jeste važna, ali ne i najvažnija, jer kako je rekao postoji djelimična presuda Miloševiću kojom je potvrđen UZP.

“Najvažniji je bio proces Miloševiću, ali se o njemu nikad nije govorilo u mjeri u kojoj je to bilo potrebno. Milošević je iako nije dočekao konačnu, dočekao djelimičnu pravomoćnu presudu koja se odnosila na to da je Milošević učesnik UZP-a. I tom presudom je to presuđeno, a presuđen mu je i genocid u sedam gradova. Treba imati u vidu da ta presuda postoji i da iako nije izvršna zbog smrti Miloševića ima snagu samostalne presude i da je Milošević doživio kraj suđenja bila bi integrirana u konačnu presudu.
Treba znati koristiti pravo, a BiH nikad nije iskoristila tu djelomičnu presudu Miloševiću. Za mnoge ona kao da ne postoji. Sud mu je presudio UZP i genocid u sedam gradova- kazao je Kurtćehajić.

“Tvorevina u ime koje je presuđen gotovo kompletan vojni i politički vrh Republike Srpske pa i Simatović i Stanišić kao jedni od čelnika Srbije još uvijek postoji.
A Srbija je višestruko involvirana u događaje u BiH. Postoji i presuda gdje je Srbija odgovorna za nesprječavanje genocida. To nije isto u pravnom smislu kao i organiziranje i planiranje genocida, ali nije zanemarljivo, jer su čelni ljudi Srbije bili savršeno svjesni šta se dešava, a nisu ništa uradili da se genocid ne desi. Jedan poziv Miloševića i Stanišića i sve se moglo zaustaviti a oni to nisu učinili.“

Genocid je u BiH nagrađen – istakao je Kurtćehajić.

„Nakon ove presude mislim da će se pokrenuti proces da se traži savjetodavno mišljenje od Internacionalnog suda pravde u Haagu preko UN. BiH to ne može uraditi zbog Dodika, ali može bilo koja zemlja članica UN . Pitanje treba biti da li je postojanje Republike Srpske nakon presude za izvršeni genocid u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Pozitivan odgovor Suda u Hagu bio bi poruka UN i svim međunarodnim institucijama da u BiH postoji tvorevina suprotno međunarodnom pravu i da se izvrši pritisak na srpsku politiku da se ukine RS jer genocid ne smije biti nagrađen. To je jedini način da se obesmisli velikosrpska politika jer svaki put kad je Srbija pomislila da bude velika potoci krvi su tekli ovim prostorima i tu politiku treba spriječiti“- zaključio je Kurtćehajić.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović