Connect with us

Kosovo

Kosovo od Srbije zatražilo otvaranje državnih arhiva

Objavljeno

-

Andin Hoti uputio je zvaničan zahtjev predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da otvori državni arhiv u cilju rasvetljavanja sudbine nestalih.

Hoti je naveo da je u skladu sa Deklaracijom o nestalim licima koja je usvojena u Briselu, Kosovo započelo pokretanje procesa.

„Zatražili smo od predsjednika Srbije sve podatke, uključujući i tajne podatke, o Komandi 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Ova brigada je, između ostalog, počinila zločine u rejonu Drenice. Od masakra koje je ova jedinica izvršila u dreničkim selima i dalje ima nestalih albanskih civila“, istakao je Hoti.

Hoti u pismu upućenom predsjedniku Srbije traži da se obezbede svi materijali, beleške, naređenja, dokumenta, video-snimci, audio zapisi i svi drugi dokumenti, uključujući i one sa statusom poverljivo, radi rasvetljavanja sudbine nestalih.

Isto tako, Vlada Kosova traži „pun pristup materijalima koji bi poslužili za otkrivanje okolnosti ubistava i prenosa posmrtnih ostataka nasilno nestalih kosovskih Albanaca i koji bi direktno doprineli rešavanju sudbine preostalih nasilno nestalih u regionu Drenice.”

Hoti je na Fejsbuku rekao da je prirodno da zahtjevi započnu Drenicom, jer je, prema njegovim rečima, “upravo u Drenici Srbija je započela sa masovnim zločinima nad albanskim narodom”.

(RTKLive)