Connect with us

Kosovo

Kosovo obilježava šesnaest godina nezavisnosti

Objavljeno

-

Na Kosovu se kroz različite manifestacije obilježava 16. godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova.

Na svečanoj sjednici Vlade Kosova, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je Kosovo, kao i na dan proglašenja nezavisnosti pre 16 godina, “bilo, jeste i biće dom svih građana bez razlike”.

On je rekao da je za 16 godina, uz pomoć svojih partnera, Kosovo postalo doprinosnik miru.

“Uz podršku naših međunarodnih saveznika i partnera izgradili smo naš zajednički dom, Republiku Kosovo, pravu parlamentarnu Republiku, sa pravdom i jednakošću za svoje građane, doprinoseći miru i garantujući mir. Država koja ima demokratske vrednosti, poštovanje ljudskih prava i svih manjina, socijalnu pravdu i solidarnost u srži svakog političkog i društvenog kursa”, rekao je Kurti.

Govoreći o žrtvama posljednjeg rata na Kosovu 1998-99, Kurti je rekao da odavanjem počasti njima treba nastaviti put izgradnje države.

“Zahvalni smo svima koji su doprineli našoj oslobodilačkoj borbi i procesu osamostaljenja. Posebna zahvalnost našim međunarodnim partnerima i saveznicima na našem zajedničkom putu konsolidacije države i međunarodnog subjektiviteta naše Republike.

“Neka naša Republika uvijek bude jaka. Uspjet ćemo”, rekao je Kurti.

Nakon sjednice Vlade, Kurti je zajedno sa predsjednicom Vjosom Osmani i predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom učestvovao u podizanju zastave ispred zgrade Vlade.

Predsjednica države je istakla da je Kosovo za ovih 16 godina napravilo važne korake napred.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je rekao da je 17. februar najvažniji dan države Kosovo.

“Danas je dan proslave, kao i razmišljanja i zahvalnosti”, rekao je on, zahvalivši se međunarodnim partnerima koji su doprineli nezavisnosti Kosova.