Connect with us

Kosovo

Kosovo obilježava 15 godina od smrti Ibrahima Rugove

Objavljeno

-

Danas se navršava 15 godina od smrti bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove. Predsjednik Rugova umro je 21. januara 2006. godine, gdje je sahranjen uz visoke državne i vojne počasti.

Na 15. godišnjicu njegove smrti, odaće počast na njegovom grobu u Velanima i porodici Rugova, dok će u 14 časova u Gnjilanu biti održana memorijalna akademija.

Na prvu godišnjicu smrti Ibrahima Rugove, bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu odlikovao je Rugovu Ordenom „Heroj Kosova“, najvišom titulom koja se dodeljuje albanskim i kosovskim historijskim ličnostima.

Dr. Ibrahim Rugova rođen je 2. decembra 1944. godine u selu Cerce, opština Istok. Jugoslovenski komunisti su 10. januara 1945. godine ubili njegovog oca Uku i dedu Rustu Rugovu, koji su bili poznati borac protiv četničkih bandi koje su se infiltrirale na Kosovo tokom Drugog svjetskog rata.

Ibrahim Rugova izabran je 23. decembra 1989. za predsjednika Demokratskog saveza Kosova, prve političke stranke na Kosovu koja je direktno izazvala vladajući komunistički režim.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply