Connect with us

Kosovo

Murati: Od 1. januara stopa PDV-a za hotele i gastronomiju vraća se na 18 odsto

Objavljeno

-

Kosovski ministar finansija Hekuran Murati rekao je da će stopa PDV za hotele i ugostitelje, koja je ove godine u okviru Zakona o ekonomskom oporavku bila smanjena sa 18 na 8 odsto, od 1. januara 2022. godine biti vraćena na 18 odsto, prenosi Kosovo pres.

Murati je istakao da je još ranije predviđeno da smanjenje stope PDV za hotele i ugostitelje bude na snazi od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

“Od 1. januara naredne godine vratiće se na nivo na kojem je bio, odnosno 18 odsto”, izjavio je on.

Na konferenciji za štampu na kojoj je predstavljen godišnji izvještaj o radu Poreske uprave Kosova (PUK), ministar finansija Murati je kao uspeh naveo prekoračenje revidiranog budžetskog plana za 7 odsto.

“Prvi put smo premašili rebalans budžeta za 7 odsto. Ovakav rezultat, osim što podrazumeva ravnopravniji tretman za sve privredne subjekte, za sva preduzeća, s druge strane, ovako dobar učinak omogućava Vladi da ima više prihoda za razvojne programe i da direktno podržava građane zemlje. Izazov ostaje formalizacija privrede za prijavljivanje i ispunjavanje poreskih obaveza prema zakonima“, rekao je Murati.

Generalni direktor PUK-a Iljir Murtezaj je rekao da je jedan od ključnih ciljeva ove administracije prikupljanje i ispunjavanje godišnjeg plana prihoda.

Prema njegovim rečima, od januara do 28. decembra PUK je prikupio 591,4 miliona evra i 209,8 miliona evra penzijskih doprinosa.

Murtezaj je naglasio da je Poreska uprava Kosova prikupila 35,4 miliona evra više od godišnjeg plana, odnosno 124 miliona evra više nego 2020. godine.

“Prema podacima od 28. decembra 2021. proizilazi da je PUK uspkela da prikupi 591,4 miliona evra poreza, kao i 209,8 miliona evra penzijskih doprinosa. Dakle, ukupno preko 800 miliona evra. Realizacijom plana ispada da je PUK uspjela da premaši sve projekcije, tako da trenutno imamo preko 35 miliona evra ili 6,4 odsto više od plana. Dok, u odnosu na 2020. godinu imamo preko 124 miliona evra ili oko 27 odsto”, naglasio je Murtezaj.

On je istakao da je, takođe, i poslovni promet povećan za 33 odsto.

“Tokom 2021. godine imali smo i povećanje prometa u poslovanju, a u odnosu na 2020. godinu imali smo rast prometa od preko 33 odsto. Vrednost je do sada preko 13 milijardi evra, a u poređenju sa 2019. godinom imamo preko 23 odsto povećanja prometa koji su prijavila preduzeća”, rekao je Murtezaj i dodao da su u 2021. godini od PAK-a naplaćeni dugovi u iznosu od 131 milion evra.

(Kosovapress, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply