Connect with us

Kosovo

Kurti: Pad porodice Jašari je podigao albanski narod i probudio međunarodnu savjest

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti posjetio je jutros, zajedno sa članovima vladinog kabineta, Memorijalni kompleks u Prekazu ističući da je to mjesto žrtvovanja i udruživanja, ali i put kojim Kosovo treba da ide”, prenosi Reporteri.

Kurti je naglasio da je pad Adema Jašarija i njegove porodice podigao albanski narod na noge i probudio međunarodnu savjest.

“Danas, prvog dana rada sa potpredsjednicima vlade, došli smo u Prekaze, ovo mjesto žrtvovanja i spajanja, gdje su srpske snage ubile tri generacije porodice Jašari, ali je njihov herojski pad albanski narod podigao na noge i dao zamah vojsci, oslobođenju Kosova i probudilo je međunarodnu savjest, koja je 24. marta 1999. poslala najmoćniju alijansu u historiji čovječanstva protiv genocidne države poput Miloševićeve Srbije”, rekao je Kurti.

On je istakao da “pravda za srpski zločin u Prekazu još nije uspostavljena”.

“Sa velikim mislima i čežnjom se sjećamo Šabana, Hamze, Adema Jašarija i ukupno 59 članova ove porodice, od kojih je polovina bilo žene i djeca. Pravda za ovaj zločin Srbije nije uspostavljena, kao ni za mnoge druge mučenike širom Kosova. Njihova krv se nikada ne gubi, ime se nikada ne zaboravlja, vraćali smo se, vraćamo se i dolazićemo u Prekaze da bismo bolje znali kuda moramo da idemo”, zaključio je Kurti.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply