Connect with us

Kosovo

Kosovo obezbjedilo više od 195.000 vakcina koje će biti isporučene do kraja avgusta

Objavljeno

-

Kosovo je obezbjedilo više od 195.287 vakcina koje će biti isporučene do kraja avgusta. Ove nedjelje će iz Evropske unije stići 5.000 vakcina, koja će do koja kraja avgusta isporučiti Kosovu ukupno 94.667 doza vakcine.

Iz programa Kovaks, za nerazvijene zemlje Kosovu je obećano 100.620 vakcina.

U mnogim državama je već vakcinisano na stotine hiljada ljudi i milioni građana širom svijeta. Na Kosovu je iz ovog programa isporučeno svega 24.000 doza vakcina.

Očekuje se da će sutra iz EU na Kosovo stići 5.000 doza vakcina uz obećanje da će se nastaviti sa isporukom.

Iz EU je potvrđeno da će Kosovu do kraja avgusta biti isporučeno 94.667 doza vakcina, kao i to da će broj doza vakcina za Kosovo biti popunjen iz programa Kovaks.

“Povjerenik će biti na Kosovu u srijedu kako bi razgovarao sa vlastima o pandemiji i podršci EU u tom kontekstu. Državama članicama biće na nedjeljnom nivou, do avgusta dostavljane vakcine. Od ukupno 651.000, Kosovo će dobiti 94.667 za pomoć u vakcinisanju medicinskog osoblja i ostalih ugroženih kategorija. Doze će dopuniti prve isporuke iz programa Kovaks, u koji su EU i države članice uložile skoro 2,5 milijarde evra”, saopšteno je iz EU.

Također, EU će nastaviti razgovore sa državama članicama i proizvođačima kako bi podijelile više doza vakcina.

“Uspostavljeni mehanizam EU za podjelu vakcina obratiće pažnju na Zapadni Balkan, susjedstvo, Afriku i šire. Prva isporuka vakcina koje finansira EU, treba smatrati početkom isporuke za Zapadni Balkan. Nastavićemo razgovore sa državama članicama i proizvođačima kako bi vakcine bile dostupne svima”, rekao je portparol EU.

Za Gazeta Ekspres je potvrđeno da su vakcine Astra Zeneca i Fajzer distribuirane za Kosovo, ali da nisu u mogućnosti da tačno naznače kada će dodatne doze vakcina stići.

Do maja, tvrde iz EU na Kosovo će iz programa Kovaks stići 100.800 doza.

Na sajtu UNICEF-a objavljeno je da se, osim 24.000 doza koje je Kosovo do sada primilo od Kovaksa, trenutno ne priprema nijedna doza vakcine.

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je prije nekoliko dana da je to ministarstvo u direktnim razgovorima sa svim proizvođačima vakcina i da da su na dobrom putu da obezbjede vakcine za 60 odsto stanovništva.

Uprkos činjenici da će na Kosovo do avgusta biti isporučeno oko 200.000 doza vakcina, Kosovo i dalje u vakcinaciji zaostaje za drugim zemljama.

(Agencije)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply