Connect with us

Kosovo

Emilija Redžepi za “Avaz”: Prošlo je vrijeme i ’velike Srbije’ i ’velike Albanije’

Objavljeno

-

Emilija Redžepi u novoj Vladi Kosova imenovana je za zamjenicu premijera Aljbina Kurtija, čime je postala prva Bošnjakinja koja će se naći na ovako visokoj poziciji na Kosovu.

S Redžepi je Avaz razgovarao o njenim planovima na mjestu visokog funkcionera nove Vlade Kosova, odnosima BiH i Kosova, položaju Bošnjaka u ovoj republici te perspektivama regionalnog razvoja i saradnje.

Ekonomski razvoj

Šta će biti Vaš primarni fokus na mjestu zamjenice premijera?

– Velika čast i privilegija je biti zamjenik premijera, ali i velika odgovornost i obaveza koju sam preuzela, da se glas svih naroda na Kosovu čuje, bude ravnopravan, uvažen i poštovan onako kako Ustav kaže.

Zastupat ću podjednako prava i interese svih nevećinskih zajednica, boreći se za njihov status u okviru programa našeg premijera, gospodina Aljbina Kurtija, koji je posvećen reformama u pravosudnom, obrazovnom i zdravstvenom sistemu, uključujući intenzivniji ekonomski razvoj zemlje s jakim socijalnim programom za naše građane.

Kakav značaj za bošnjačku zajednicu na Kosovu ima činjenica da ste imenovani na ovu poziciju?

– Činjenica da prvi put u historiji naše mlade države imamo pripadnika bošnjačkog naroda na ovoj značajnoj funkciji govori nam mnogo toga. Dvadeset godina nakon rata na toj poziciji je uvijek bio Srbin. To je veliko ohrabrenje za našu zajednicu i prilika da sva naša otvorena pitanja stavimo na sto, pokrenemo i rješavamo ih.

Zato ću u svom kabinetu angažirati naše stručno kvalificirane Bošnjake iz svih sredina na Kosovu, gdje će direktno participirati u rješavanju svojih problema, a to ću isto raditi i s drugim zajednicama.

Obostrani interesi

Bosna i Hercegovina jedna je od malobrojnih evropskih država koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a jedan njen član Predsjedništva, Milorad Dodik, gotovo da potpuno odbija saradnju s Vašom državom. Kako Vi vidite perspektivu odnosa BiH i Kosova i gdje smatrate da postoje ključni problemi?

-Jedan od najtežih gorućih problema koji imamo s Bosnom jeste vaše nepriznavanje naše države Kosovo kao suverene države, čak i nepriznavanje naših dokumenata da slobodno putujemo i razvijamo obostrane interesne ekonomske odnose (čak nam je u Srbiji lakše da se slobodno krećemo nego kod vas).

Da, ali svjesni ste da je to posljedica, gotovo isključivo, volje srpskih političara u BiH.

– Tu je nama, Bošnjacima na Kosovu, veoma bitan javan stav bošnjačkog člana Predsjedništva. Naš je premijer spreman, voljan i željan da hitno s vama uspostavimo bilo kakvu vrstu saradnje na ekonomskoj, akademskoj, kulturološkoj, sportskoj i bilo kojoj drugoj osnovi, uvažavajući i poštujući jedni druge kao dva bratska naroda vjekovima unazad.

Moja će vizija, također, biti zasnovana na snažnijem kontaktu s institucijama BiH i Sandžakom, kao i u drugim zemljama gdje žive naši Bošnjaci.

Uskoro ću otvoriti Bošnjački kulturni centar u Prizrenu, jedan veliki objekt koji gradimo već nekoliko godina i bit ću u prilici da vas sve pozovem.

Međusobno poštovanje

U Crnoj Gori vodeću ulogu u novoj vlasti ima prosrpska opcija, Vučić nastoji etablirati Srbiju kao neupitnog regionalnog lidera, govori se sve više i o konceptu stvaranja „srpskog sveta“… Kako vidite trenutne odnose u regionu i koji bi položaj Kosovo trebalo zauzeti u njima?

– Pratimo političku situaciju u Crnoj Gori, ali i u drugim susjednim zemljama. Prošlo je vrijeme stvaranja „velike Srbije“ ili sada aktuelne „velike Albanije“.

Svi balkanski narodi moraju shvatiti da je vrijeme nacionalizma, a prije svega šovinističkog forsiranja jednog naroda kao superiornog, pogrešno i nikome dobro nije donijelo.

Tako da, poštujmo jedni druge, uvažavajmo vrijednosti različitosti. Naravno da se teška prošlost nikada ne može zaboraviti, ali je naša roditeljska i građanska obaveza da svoju djecu odgajamo u duhu tolerantnosti.

Vlada Kurtija srušena na podmukao način

Premijer Kurti bio je vrlo kritičan prema sporazumu, koji su u Vašingtonu prošle godine potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Kakva je budućnost tog sporazuma?

-Vlada Kurtija je srušena na jedan jako pokvaren i podmukao način, u vremenu pandemije, gdje se nismo mogli suprotstaviti svim unutrašnjim i vanjskim silama, ali sam 100 posto sigurna, prije svega, u svoj stav, ali i u stav Aljbina Kurtija, zato što smo u četiri mandata bili kolege u parlamentu, pa zajedno u Komisiji za vanjske poslove, da mi nikada nismo bili niti smo sada protiv američkog naroda, vlade ili Ambasade – to odgovorno tvrdim, a svaka izjava bilo kojeg albanskog političara u tom vremenu njihova je podmukla igra.

Iza kulisa nastojali su o gospodinu Kurtiju nametnuti sliku da je on protiv Amerike, što je imalo samo za cilj da sačuvaju vlast, političku i interesnu moć te ostanu i dalje na političkoj sceni Kosova. Hvala Bogu, albanski narod je to prepoznao i na izborima dao ogromno povjerenje našem aktuelnom premijeru.

Naša nova vlada ima ogromnu obavezu prema našim građanima. Prvo ćemo biti fokusirani na naš zdravstveni sistem, reforme u pravosuđu i obrazovanju, ali, naravno, dijalog sa Srbijom i normalizacija odnosa se moraju nastaviti, ali sigurno znam da će s gospodinom Kurtijem taj proces biti institucionalno mnogo odgovorniji nego što je do sada bilo.

Nemamo nikakvu saradnju s Bosnom

Kakav je odnos, konkretno, bošnjačkih političkih struja u Sarajevu prema Bošnjacima Kosova? Koliko je izražena ta prisutnost u pogledu podrške i pomoći vlastitom narodu?

-Nemamo nikakvu saradnju s Bosnom, sami smo se svih ovih godina vlastitim snagama borili za svoje pravo u institucijama Republike Kosovo.

Ta naša borba konstantno traje. Nadam se da ćemo napokon ovu situaciju promijeniti.

(Avaz.ba)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply