Connect with us

Kosovo

Smanjuje se broj hospitalizovanih pacijenata od Covid 19

Objavljeno

-

Smanjenje zaraženih koronavirusom na nacionalnom nivou uticalo je i na smanjenja broja ljudi kojima je potrebna hospitalizacija na Infektivnoj klinici. Međutim, u ovoj Klinici COVID hospitalizovani pacijenti su i dalje u ozbiljnom zdravstvenom stanju i većini je potrebna terapija kiseonikom.

Infektolog Infektivne klinike, Salji Ahmeti, u intervjuu za KosovaPress, rekao da trenutno ima 86 pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom.

„Trenutna situacija na nacionalnom nivou ali i na Infektivnoj klinici je mirnija, imamo manji broj slučajeva koji zahtjevaju i trebaju hospitalizaciju. Trenutno na Infektivnoj klinici imamo 86 pacijenata, međutim broj novih slučajeva koji zahtjevaju hospitalizaciju značajno je opao u posljednjih nedjelju dana. Klinička slika hospitalizovanih pacijenata je prilično teška, ima pacijenata koji su uglavnom imali teške oblike bolesti i nalaze se na liječenju i rehabilitaciji zbog ozbiljnih komplikacija izazvanih njihovom primarnom bolešću. To su ozbiljni slučajevi i gotovo svima je potrebna podrška terapijom kiseonikom i drugom pratećom terapijom“, rekao je Ahmeti.

Ahmeti kaže da je britanska varijanta koja je posljednjih mjeseci pogodila stanovnike Kosova pokazala da se radi o virusu koji se brže širi posebno u populaciji između 30 i 50 godina.

Infektolog Salji Ahmeti tvrdi da vrlo brzo Kosovo može biti pogođeno i indijskim sojem koronavirusa.

„Ne možemo eliminisati rizik da će ova varijanta uskoro biti među nama, za sada nemamo iskustvo sa ovim sojem. Opisi drugih autora to ne opisuju kao varijantu koja daje bilo kakav poseban problem u odnosu na prethodne varijante, međutim brzo se širi i uzrokuje ozbiljnu kliničku sliku“, naglasio je infektolog Ahmeti.

Prošlo je nedjelju dana od kada je završena distribucija 24.000 doza COVID-19 vakcine na Kosovu, nove doze se očekuju uskoro. Zbog toga infektolog Ahmeti zahtjeva da tempo vakcinacije bude brži, jer je najbolje oružje za borbu protiv pandemije imunizacija građana.

On tvrdi da pad infekcija COVID-19 poslednjih dana ne bi trebalo da posluži kao trenutak opuštanja, jer smo još uvijek u ratu sa pandemijom.

Zahtjeva da se ublažavanje mjera vrši postepeno, u suprotnom, prema njegovim riječima, možemo imati porast broja novih slučajeva.

„Sreća je što ovih dana imamo period smirenja nego prethodnih dana i prethodnih nedkelja, ali mislim da to ne znači da treba da se opustamo, ublažavanje mjera treba vršiti postepeno i pažljivo, građani bi trebalo da imaju u vidu da i dalje smo suočeni sa COVID-19. Ako se budemo ponašali pažljivo poštujući mjere lične zaštite i one kolektivne ili institucionalne, mislim da ćemo ipak uspjeti da izađemo iz ove situacije mnogo lakše”, rekao je Ahmeti.

(Kosovapress, RTK2, RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply