Connect with us

Kosovo

Kosovo jedina zemlja u regionu u kojoj vakcinacija nije započela

Objavljeno

-

U Evropi samo Kosovo nije započelo postupak vakcinacije protiv COVID-19 takođe, još uvijek nema zvanične potvrde kada može da stigne prvi kontingent vakcina.

Prema planu Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u prvoj fazi predviđeno je vakcinisanje 3 procenta stanovništva, odnosno 54.0000 građana Kosova, u ovoj fazi vakcinisaće se rizične grupe. U drugoj fazi trebalo bi da se vakciniše ostatak populacije od 17% ili 306.000 građana.

Predsjednik Sindikata zdravstvenog sindikata Bljerim Sulja rekao je za Radio Kosovo da od Ministarstva zdravlja nisu dobili nikakav detaljan plan o tome kako će se odvijati vakcinacija. Međutim, dodaje da bi ovoj instituciji prioritet trebali da budu stariji, hronični bolesnici, zdravstveni radnici, nastavnici i policija.

„Ne postoji plan Ministarstva zdravlja kako će se odvijati vakcinacija. Vjerujem da će nadležno ministarstvo poštovati kriterijume međunarodnih organizacija“, rekao je Sulja.

Infektolog Iljir Toljaj izrazio je sumnju u pravilnu raspodelu vakcina po opštinama jer ne postoji detaljna zdrastvena statistika.

„Mi smo jedina zemlja u regionu u kojoj vakcinacija nije započela i ne znamo kada će vakcine doći i ne znamo koliko će doći. Ovo je veliki neuspeh odgovornih“, rekao je Toljaj.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u svom ekspozeu predstavljajuči plan vlade rekao da borba protiv pandemije koronavirusa ostaje glavni izazov.

„Nećemo gubiti vrijeme, sa novim ministrom zdravlja započećemo realizaciju plana kako da COVID-19 stavimo pod kontrolu, merama koje će smanjiti nove slučajeve i sprečiti smrtne slučajeve. Planiramo da obezbedimo vakcine za 60 osto stanovništva“, rekao je Kurti.

(Radio Kosovo, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply