Connect with us

Kosovo

Od 15 hiljada zdravstvenih radnika, oko 4 hiljade vakcinisano

Published

on

Na Kosovu ima oko 15 hiljada zdravstvenih radnika, od kojih je do sada vakcinisano 4 hiljade.

Prema navodima zvaničnika Ministarstva zdravlja, njihov interes za vakcinaciju je solidan. Prvi kontingent od 24 hiljade doza vakcina AstraZenece protiv Kocida 19 stigao je u zemlju, dok se očekuje da će krajem maja program COVAKS obezbediti preko 76 hiljada doza AstraZeneke.

Na Kosovu je do sada vakcinisano oko 4.000 zdravstvenih radnika, uključujući ljekare, medicinske sestre i drugo osoblje koje radi u zdravstvenim ustanovama.

U međuvremenu, 28. marta, prvi kontingent od 24.000 doza vakcine AstraZeneca stigao je na Kosovo. Ministarstvo zdravlja kaže da u javnom i privatnom sektoru ima 15.000 zdravstvenih radnika. Takođe, oko 500 lekara sa Kosova, krajem marta, vakcinisano je protiv COVID-19 u Kukesu u Albaniji vakcinom AstraZeneca.

Faik Hoti, portparol Ministarstva zdravlja, govoreći za Radio Kosova, rekao je da se vakcinacija protiv koronavirusa vrši u prostoriji “1. oktobar” u Prištini i u regionalnim centrima porodične medicine u nekim opštinama na Kosovu.

„Danas je osmi dan vakcinacije. Interesovanje je solidno, a ima oko 4 hiljade vakcinisanih. Očekujemo da će se narednih dana vakcinacija kao proces proširiti na nivo primarne zdravstvene zaštite da bi se tokom vikenda nastavila sa drugom prioritetnom kategorijom, a to su stariji od 80 godina i hronični bolesnici koji spadaju u ovu starosnu kategoriju “, rekao je. Hoti.

U međuvremenu, portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je da je Kosovo u pregovorima sa američkom kompanijom Pfizer o pružanju vakcina, ali nije jasno pokazao dokle je stigao ovaj proces.

Hoti je dodao da će Kosovo krajem maja obezbediti preko 76.000 doza AstraZenece iz programa COVAKS.

(RTK)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *