Connect with us

Kosovo

Kolone na srpskoj strani granice nakon što je Kosovo pooštrilo kontrole

Objavljeno

-

Vlada Kosova saopštila je da je pooštrena granična kontrola sa Srbijom, pri čemu je premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) rekao da je “cilj bezbjednost, a bezbjednost počinje na granicama”.

Ova mjera usledila je nakon što su dan prije srpske snage uhapsile tri službenika kosovske policije. Kosovska policija je to opisala kao “klasičnu organizovanu otmicu” na teritoriji Kosova, dok Beograd tvrdi da su ih uhapsile antiterorističke jedinice srpske žandarmerije na teritoriji Srbije, u opštini Raška.

“Iz bezbjednosnih razloga, kao hitan i neophodan korak, pooštrene su granične kontrole sa Srbijom, ograničavanje saobraćaja i pojačane kontrole vozila koja dolaze iz Srbije, posebno transportnih”, istakao je Kurti.

Ekipe Radija Slobodna Evropa sa Jarinja i Merdara javljaju da vozila sa srpskim tablicama nesmetano ulaze na Kosovo, uz pojačane kontrole.

“Naše mjere nisu ekonomske ili komercijalne, već su mjere bezbednosti“, izjavio je Kurti.

Pronađeni dokazi na teritoriji Kosova, kaže premijer

Zahtjevajući hitno oslobađanje “otetih” policajaca, on je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi postupke Srbije i rekao da je “iznenađen njenim ćutanjem”.

“Jučerašnji slučaj je agresija na našu demokratsku državu, osveta kosovskoj policiji koja se bori protiv kriminala i namjera da se situacija destabilizuje i eskalira u trenutku kada smo već predložili plan od 5 tačaka za deeskalaciju i stabilizaciju“, rekao je kosovski premijer.

Premijer je odbacio tvrdnje Srbije da je kosovska policija prešla granicu i ušla na njenu teritoriju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je dan prije da nijedan vojnik i nijedan policajac iz Srbije nisu ušli preko granice sa Kosovom. On je rekao da je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca 1,8 kilometara od granice.

“Na mjestu događaja su bili KFOR, Kosovska policija, a nađeni su i tragovi stranih čizama i cipela (koje su išle) u pravcu Srbije, ali su nađene i plastične vezice. Pa kako je moguće da oni tvrde da su uhapšeni u Srbiji, kada su njihove plastične vezice za lisice nađene upravo na ovom mjestu gdje mi kažemo, kilometar, 300 metara i 670 metara od granice sa Srbijom i unutar teritorije Kosova”, rekao je Kurti.

(Radio Slobodna Evropa)