Connect with us

Kosovo

Kurti: Čekamo reakciju KFOR-a na hapšenje policajaca

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je u četvrtak, 15. juna, da čeka reakciju KFOR-a, misije NATO na Kosovu, na hapšenje trojice kosovskih policajaca.

Kurti je rekao da je obezbeđivanje granične linije u sjevernom djelu Kosova u nadležnosti KFOR-a i kosovske policije, ali “u slučajevima kada je agresija vojnih razmjera, odgovornost zaštite granice treba da bude na KFOR-u”.

“Ako ova KFOR-ova tišina postane norma, onda neka nam to kažu otvoreno i tako će izbeći međunarodnu obavezu koju su trebali da ispune“, kazao je.

KFOR je 14. juna saopštio da je u kontaktu sa srpskim vlastima radi dobijanja zvaničnih informacija o incidentu koji se dogodio na graničnoj liniji između Kosova i Srbije.

Kosovo hapšenje tri policajca smatra kidnapovanjem od strane srpskih vlasti na teritoriji Kosova.

Beograd, pak, izjavljuje da nije riječ o kidnapovanju, već o hapšenju policajaca na teritoriji Srbije.

Kurti je pred poslanicima Kosova rekao da ovako nešto predstavlja akt agresije na Kosovo.

“Ovaj čin vojne policije Srbije je u najboljem slučaju kukavički, koja je nakon otmice trojice policajaca, koji su imali jasan mandat da štite granicu od grupa koje su krijumčarile robu ilegalnim putevima, brzo pobegla sa lica mjesta”, poručio je Kurti.

Kako je saopštila Kosovska policija, policajci su uhapšeni u Tresave/Bare, koja se nalazi u opštini Leposavić, na teritoriji Kosova.

Kurti je rekao da policijski službenici koji patroliraju u tom djelu imaju glavni zadatak da spreče šverc.

“Ovi policajci, naravno, nisu opremljeni da štite granicu. To su policajci kojima je u veoma neprijateljskom okruženju primarni zadatak, za šta imaju obuku i iskustvo, boriti se protiv šverca“, poučio je Kurti.

Između ostalog, rekao je da je hapšenje policajaca osveta vlasti Srbije za hapšenje Miluna Millenkovića 13. juna u Sjevernoj Mitrovici.

On se sumnjiči da je povezan sa napadom na kancelarije Centralne izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici prošlog decembra i sukobima srpskih demonstranata i vojnika KFOR-a u Zvečanu 29. maja ove godine.

Prema navodima kosovskih vlasti, on je i jedan od “vođa zločinačke formacije ’Civilna odbrana’“.

Tenzije na sjeveru Kosova su u porastu od 26. maja, kada su u zgrade opština ušli novi albanski predsjednici opština na sjeveru – naseljenih većinskim srpskim stanovništvom.

Ovakvom nečemu su se usprotivili lokalni Srbi i od 29. maja neprekidno protestuju ispred zgrada opština.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je u četvrtak, 15. juna, da će sljedeće nedjelje pozvati predstavnike Kosova i Srbije u Brisel, na hitan sastanak za upravljanje krizom.

(Radio Slobodna Evropa)