Connect with us

Lokalne

ZA GORU NIŠTA NOVO Još jedno gorsko proljeće bijele boje

Objavljeno

-

Kalendarski početak proljeća rijetko zatekne Goru bez snijega. Ove godine, zima je nekako bila blaga, a nedovoljno sniježnih padavina davalo je utisak da ćemo kalendarski početak proljeća dočekati bez snijega, međutim snijeg je iznenadio mještane Gore baš na dan proljeća.

Naši su stari govorili “ne će sedi na nebo” misleći na snijeg. Da vremenske prilike nisu u ljudskim rukama i ljudska odredba, govori snijeg koji pada prvog dana proljeća i temperatura od nekoliko stepeni ispod nule.

Ko zna za šta je to dobro?

Da je vrijeme nastavilo biti sunčano, kakvo je do neki dan bilo, vjerovatno bi se voćke izmamile i krenule sa cvetanjem, što svakako nije dobro za naše podneblje. Inače Gora nije baš najpogodnija za voćarstvo. Mrazevi koji se javljaju i do sredine maja, često puta unište sve što se na cvijet zateklo, a nerijetko i već formirane plodove.

Ovog proljeća, po onoj staroj, “po jutru se dan poznaje”, biće malo hladnije, pa će možda po koja voćka uspjeti da spasi svoje plodove.

Ako bi meteorolozi uzeli u obzir naše podneblje, sigurno bi početak prolječa označili u mjesecu kada mještani Gore zvanično smatraju da su izlašli iz zime, a to je maj.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply