Connect with us

Lokalne

Ponosni na pretke: Učenici OiNSŠ Restelica obilježili 106. godišnjicu bitke u Čanakkaleu

Objavljeno

-

Povodom 106. godišnjice bitke na Čanakkaleu, u organizaciji turskog KFOR-a u OiNSŠ Restelica održana je priredba “Dani Čanakkaljea”.

Učenici su se kroz likovne radove i poeziju i prozu sjetili na bitku i šehide Čanakkalea, među kojima je bilo i stotine mještana iz Gore.

Odabrani su i nagrađeni najbolji radovi. Ove godine nagradu za najbolji crtež osvojio je Rejhan Đindžo, učenik IV razreda, dok je nagradu za najbolju prozu osvojila Sidra Idrizović, učenica V razreda.

Čanakalje (Sidra Idrizović)

Mnoga djeca u svijetu nemaju ono što ja imam i ono što ja volim, Čanakalje. Mnogi vole Betmena i Supermena a ja volim Čanakaljskog šehida. Svi pjevaju pjesme njima srcu drage, a ja pjevam pjesmu Čanakalje srce moje. Mnogo volim da slušam od babe priče, a najviše o junacima Čanakalja. U našoj vjeri Islamu mnogo puta male vojske pobjedile su velike, Allah je dao i na Čanakalju pobjedu. Mnogo ih je bilo bez ruku i nogu al srca junačka uvijek su tu kad se vatan brani od neprijatelja. Želja mi je posjetiti Čanakalje i proučiti dovu za junake. O šehidi vama hvala još se čuje glas Islama!

Jusuf Hodža, direktor OiNSŠ Restelica u ime kolektiva i učenika zahvalio se za nesebičnu pomoć i saradnju turskom Kforu, ambasadi Republike Turske na Kosovu i svim vladinim i nevladinim organizajima koje su prisutne na Kosovu.

Hodža je kazao da je ovaj datum izuzetno važan i značajan za mještane Gore.

“Ovaj datum je izuzetno važan i značajan za mještane Gore. Bitka u Čanakkaleu je dio naše historije, naši su preci položili svoje živote i stali u odbranu Osmanske države”, kaže Hodža.

Podjsećamo, svake godine u organizaciji Republike Turske potomci šehida iz Gore odlaze na obilježavanje godišnjice bitke. Ove godine zbog pandemije koronavirusa posjeta nije organizovana. U bitci na Čanakkale borilo se preko 450 mještana Gore.