Connect with us

Kosovo

JGP i Srpska lista optuženi za vršenje pritiska na goransku zajednicu

Objavljeno

-

Posle 30 godina rada kao učitelj u osnovnoj školi “9 Maj” u selu Rapča u Dragašu, Fehim Sali je suspendovan iz škole po paralelnom sistemu, navodno zbog ozbiljne povrede dužnosti, prenosi Koha.

Njegova suspenzija uslijedila je nakon što je najavio kandidaturu na listi goranskog političkog subjekta Koalicija Zajeno.

Sali i njegovi stranački zvaničnici optužuju drugi goranski subjekat, JGP, da je vršio pritisak na njih da se povuku sa liste, koji, prema njihovim riječima, uživa podršku paralelnih struktura u Dragašu, kao i Srpske liste.

“Imao sam mnogo telefonskih poziva i prijetnji. Takođe imam audio snimke, primao sam i poruke na Viberu koje su dolazile sa različitih instanci, da se povučem. To im je bio cilj. Znate, sada na Kosovu vidimo bošnjačke glasove kao aktuelne i niko se ne bavi glasanjem Goranaca. Tako su glasovi ukradeni na kulturan način, jer sam prije izbora eliminisan iz trke, suspendovan sam sa posla, a zatim su zastrašeni i ostali građani Gore. Imam mnogo prijatelja koji su mi se molili, obećavali mi da će glasati za našu koaliciju, ali onda su rekli: Pogledajte, oprostite mi… kad ste vi eliminirani šta je ostalo za nas”, rekao je suspendirani učitelj, Fehim Sali.

Predsjedavajući Koalicije Zajeno, Redžep Kamberi, govori o pritisku koji se vrši na goranske glasače, od kojih su dvije trećine, kako kaže, uključene u paralelni sistem, bilo platama ili socijalnim šemama.

“To se ponavlja već sedam godina, odnosno od 2014. godine, kada je osnovan JGP Adema Hodže. Matrica je ista, scenarij također. Mi smo kao najstarija i jedina goranska stranka uvijek govorili o tim nepravilnostima, odnosno nemogućnosti održavanja poštenih i demokratskih izbora. Nismo pronašli razumijevanje, ni od kosovskih institucija, ni od drugih političkih partija, prije svega govorim o bošnjačkim strankama, koje su toga bile svjesne, bile su tačno obaviještene o tome što se događa, ali nisu podigli svoj glas u odbranu glasova Goranaca. Sad kad se osjećaju ranjivima, budni su. Ovo za nas nije nova stvar” rekao je Kamberi.

Iako Kamberi tvrdi da postoje najmanje tri kandidata za poslanike koji su suspendovani s posla, on kaže da nijedan slučaj nije prijavljen tužiocu, jer su izgubili povjerenje u institucije.

Očekuje još veći pritisak na lokalnim izborima u oktobru.

Nedavno su mediji izvjestili o otpuštanju srpskog radnika za fizičko obezbeđenje, po ugovoru opštine Ranilug, nakon što je odbio da glasa za inicijativu UZ-AH koju je vodila Adrijana Hodžić. Radnik je kasnije demantovao navode da je istjeran i naglasio da je njegova izjava izvučena iz konteksta.

Specijalno tužilaštvo nije odgovorilo na pitanja Kohe u vezi sa navodima o pritiscima putem srpskih plaćanja.

Uprkos stalnim naporima Kohe, ni predsjednik JGP, Adem Hodža, niti reizabrana poslanica članica Srpske liste, Jasmina Dedić koja je na čelu srpskog paralelnog obrazovanja na Kosovu, nisu dali odgovor.

(Koha.net)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply