Connect with us

Kosovo

Izvještaj EU o Kosovu: Situacija na sjeveru Kosova i dalje izazovna

Objavljeno

-

Evropska unija objavila je izvještaj o ljudskim pravima širom svijeta, uključujući i Kosovo. Kako se navodi u izvještaju, situacija na sjeveru Kosova i dalje je izazovna, posebno u pogledu krivičnog gonjenja za korupciju i organizovani kriminal, kao i pravo na slobodu izražavanja, uključujući napade na medijske radnike.

U izvještaju EU se navodi da su ostavke kosovskih Srba iz javnih institucija i naknadno uspostavljanje kontrolnih punktova negativno uticali na bezbjednosnu situaciju i vladavinu prava na sjeveru, gdje pravosudni sistem i policija rade sa znatno smanjenim kapacitetima.

„Kosovo je 2022. godine uživalo političku stabilnost, kada je vlada imala solidnu većinu u Skupštini. Ovo političko okruženje je bilo povoljno za Kosovo u cilju povećnja napora na polju jačanju demokratije i vladavine prava. Međutim, na rad Skupštine i dalje negativno utiču polarizovana politička atmosfera i nedostatak kvoruma za donošenje odluka“, navodi se u izvještaju.

Kosovski izborni proces i dalje treba ojačati kako bi se otklonile slabosti tokom izbornog ciklusa, kao što je identifikovano u uzastopnim izvještajima misije EU za posmatranje izbora.

Dok Ustav štiti od diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, prema izvještaju, opšte prihvatanje i svijest javnosti o pravima LGBT osoba i dalje je niska.

Potrebno je učiniti više kako bi se garantovala rodna ravnopravnost i zaštita dece u praksi, navodi se između ostalog u izvještaju.

(RTK)