Connect with us

Kosovo

Skupština Kosova ispunila 13 odsto zakonodavnog plana za 2023. godinu

Objavljeno

-

Skupština Kosova ispunila je 13 odsto zakonodavnog plana za 2023. godinu, konstatovao je Kosovski demokratski institut (KDI) u svom analitičkom izvještaju o proljećnom zasjedanju Skupštine Kosova.

Predstavljajući analitički izvještaj KDI-a o dešavanjima tokom proljećnog zasedanja Skupštine Kosova, Arber Tači je rekao da je održano ukupno 49 sjednica, od kojih su oko polovina bile plenarne, kao i osam vanrednih i dvije sjednice svečanog karaktera.

Tači je naveo podatake da je Skupština u ovom periodu usvojila ukupno 44 nacrta zakona, ali da je samo 17 od njih obuhvaćeno zakonodavnom agendom za ovu godinu.

On je naglasio da je nedostatak kvoruma negativno uticao na rad Skupštine, ali da je sve vrijeme postojao dovoljan broj poslanika za rad Skupštine.

Tači je ukazao i na čestu upotrebu neparlamentarnog jezika, što predsjednik Skupštine nije kažnjavao, a što je izazvalo napetosti koje su tokom jula mjeseca eskalirale i u fizičke obračune poslanika i ministara u do sada neviđenim razmjerama.

Poslanici su podnijeli ukupno 171 poslaničko pitanje, ali 82 od 120 poslanika, nisu postavila nijedno poslaničko pitanje. Najviše pitanja postavili su poslanici vladajuće partije, 102 pitanja, slede poslanici opozicione Demokratske partije Kosova sa 45 pitanja, Alijanse za budućnost Kosova sa 13 i Demokratskog saveza Kosova sa 10 pitanja. Poslanici manjinskih zajednica postavili su samo jedno pitanje.

Premijer Kurti odgovorio je na 17 poslaničkih pitanja koja su se uglavnom odnosila na dešavanja na sjeveru Kosova i dijalog sa Srbijom. Ministar unutršnjih poslova Dželjalj Svečlja nije odgovorio ni na jedno poslaničko pitanje, a ministarka inostranih poslova i dijaspore Donika Grvala samo na dva.

KDI je na kraju izvještaja ponudio i nekolilo preporuka za Skupštinu i poslanike, ističući potrebu pravilnog planiranja sjednica, redovnog učešća poslanika na sjednicama, proširenja konsenzusa i inkluzivnosti za reformu pravosuđa, pojačanog nadzora izvršne vlasti, tretiranje obraćanja vanparlamentarnim jezikom i garantovanje transparentnost Skupštine prema javnosti.

(RTK Radio 2)