Connect with us

Kosovo

Holandija o liberalizaciji viza za Kosovo: Kaznite prvo korumpirane

Objavljeno

-

Holandija je jedna od zemalja Evropske unije koja koči proces liberalizacije viznog režima za Kosovo, a neki od razloga za to su, prema rijčima portparola holandskog Ministarstva spoljnih poslova Bo de Koninga, što argumenti koje su kosovske institucije dale u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala do sada nisu bili sasvim uverljivi, prenosi Kosovo pres.

„Kao što znate, liberalizacija viznog režima je tehnički proces koji se vodi standardima koje država mora ispuniti na održiv način, prije nego što Savjet donese odluku o ukidanju viza. Kada je Evropska komisija nedavno izvestila o ovom pitanju, Holandija je zaključila da argumenti o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na najvišem nivou nisu dovoljno ubedljivi“, rekla je Koning.

Portparol holandske diplomatije nazvala je ohrabrujućim planove aktuelne vlade za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou.

„Za Holandiju je važno da se korupcija na visokom nivou ne samo krivično goni, već da se efikasno sprovode odgovorni. Vladini planovi za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala ohrabruju, stoga čekamo da vidimo rezultate, jer je ovo jedan od njihovih prioriteta”, rekla je Koning.

(Kosova press, Kosovo online)