Connect with us

Kosovo

Raste broj farmi na kojima su uklonjene životinje zaražene ptičijim gripom

Objavljeno

-

Kosovska agencija za hranu i veterinu (AHV) uklonila je brojne ptice sa 36 porodičnih farmi na različitim lokacijama širom Kosova, zbog dijagnostikovanja virusa H5N8, inače poznatog kao ptičiji grip.

Ljamir Tači portparol ove institucije rekao je da nakon potvrde prisustva ovog virusa, krajem prošlog meseca, AHV nadgleda situaciju na terenu, kako bi sprečila i borila se protiv ove bolesti.

„Agencija za hranu i veterinu od prvog dana kada je podignuta sumnja na prisustvo ptičijeg gripa preduzela je sve mere da spreči bolest u našoj zemlji, to je bolest koju je bilo nemoguće isključiti znajući da su pogođene sve zemlje u regionu i širenje bolesti vrše ptice selice. Mi smo kao nadležni u prvim danina kada smo dobili obaveštenje od farmera aktivirali timove za sprovođenje istraživanja“, izjavio je Tači.

Do sada na Kosovu, kako kaže, nema zaraženih ptica ni na jednoj komercijanoj farmi čiji su proizvodi prisutni na tržištu. Iz tog razloga nema sumnje ili rizika od konzumiranja proizvoda sa lokalnih farmi.

Tači kaže da su sugerisali potrošačima da budu oprezni prilikom snabdevanja mesa živine i jaja.

„Do sada smo izvršili uništavanje na 36 farmi i dobijamo obaveštenja od farmera putem besplatnog kontakt broja koji smo odmah stavili u funkciju, takođe preko zdravstvene službe sprovode se sve terenske aktivnosti. Do sada smo uspeli da održimo situaciju pod kontrolom“, rekao je.

Dalje je rekao da je situacija pod kontrolom, dodajući da prema međunarodnim istraživanjima, nizak je rizik da se ovaj grip proširi kroz proizvode.

„Prema naučnim istraživanjima međunarodnih organizacija, postoji mali rizik od mogućnosti širenja ovog gripa kroz proizvode, a ono što se preporučuje je održavanje higijene i poštovanje drugih sanitarnih uslova, čak i u slučajevima kada se proizvodi kupuju i skladište…“, izjavio je Tači.

Virus H5N8 je smrtonosni virus za živinu na farmama i divlje ptice. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, 2021. godine u Rusiji je virusom zaraženo sedam radnika na farmi.

Ovaj virus kruži farmama u raznim evropskim zemljama od 2014. Prema SZO, vrlo je niska mogućnost zaražavanja ljudi ovim virusom. Zaražene osobe trebalo bi nadgledati najmanje 10 dana kako bi se nadgledali simptomi.

(Gazeta express, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply