Connect with us

Izbori 2021

Hodžić pod optužbama da radi za Srpsku listu, ona demantuje

Objavljeno

-

„Sa punim dostojanstvom i sigurnošću mogu da kažem da ne postoji dogovor između Srpske liste i GI ‘Ujedinjena zajednica Adriana Hodžić’ za ove izbore“, kazala je sinoć kandidatkinja za poslanicu u kosovskom parlamentu Adriana Hodžić, odgovarajući na optužbe da je njena politička kandidatura na izborima plod dogovora sa Srpskom Listom kako bi ova stranka povećala svoj uticaj.

U susret vanrednim kosovskim izborima registrovala je GI „Ujedinjena zajednica – Adriana Hodžić“, na čijoj listi se pored nje, kao nosioca, našlo još 12 imena. Sa izuzetkom jednog koji je iz Prizrena, svi žive u gradu na Ibru. Ipak, otkrila je da će, ukoliko uđe u parlament, glasati za onu vladu koja bude oformila dve bošnjačke opštine u Prizrenu i Peći i da će se zalagati za dijalog sa ostalim bošnjačkim liderima i inicijativama na Kosovu.

Duda Balje optužuje Hodžić da radi za Srpsku, Hodžić demantuje

Međutim, gostujući u istoj emisiji samo dan ranije, bivša poslanica u Skupštini Kosova, Duda Balje, ukazala je na navodni plan Srpske liste koja, kako tvrdi, pokušava da deo svojih glasova rasporedi drugim zajednicama, tako da oni odu kandidatima ili listama koje su u skladu sa njihovim interesima.

„Plan je vrlo jasan. Na posljednjim izborima Srpska lista je imala 10 hiljada glasova više. I ovih 10 hiljada glasova im je višak. Mislim da su odlučili da ovih 10.000 glasova podele drugim zajednicama. Sa 10 hiljada glasova mogu da dobiju od 4 do 7 dodatnih poslaničkih mesta“, rekla je Duda Balje u prethodnoj emisiji Kallxo Pernime.

Sličnom temom bavila se i Radio Slobodna Evropa. Duda Balje je potvrdila i ovde da će doći do, „realizacije plana Srpske liste“:

„Da putem svog biračkog tela izvrši uticaj i stavi pod kontrolu neke od nevećinskih zajednica na Kosovu“.

Ona je ukazala na detalj da su se odmah nakon raspisivanja izbora početkom januara 2021. godine, pojavile dve građanske inicijative iz redova bošnjačke i romske zajednice, a za koje ona vjeruje da rade u interesu Srpske liste.

Upravo je jedna od njih Građanska inicijativa Ujedinjena zajednica, koju predvodi Adriana Hodžić iz Sjeverne Mitrovice, dok romsku inicijativu vodi Gazmend Salijević iz Gračanice.

„Oni (Srpska lista) su tačno izračunali da mogu 3 do 4 hiljade glasova da daju toj bošnjačkoj opciji i hiljadu do dve romskoj. Gorance već praktično poseduju određeni period. Mislim da je cilj da dobiju 2/3 glasova manjina, to je velika snaga unutar Parlamenta“, kazala je Balje.

Kao jedan od argumenata za ovakve tvrdnje, Balje je podsetila na to da je Hožić u vladi Ramuša Hardinaja bila imenovana na mjesto ministarke za administraciju lokalne samouprave, nakon što je smenjen Ivan Todosijević iz redova Srpske liste, a da je sa druge strane, „niko iz redova bošnjačke zajednice nije predložio za tu poziciju“.

Hodžić koja trenutno obavlja funkciju zamjenice gradonačelnika Severna Mitrovica demantovala je ove navode za isti medij:

„Ne postoji apsolutno nikakav dogovor između moje incijative, koja će se baviti pitanjima bošnjačke zajednice, i Srpske liste. Ne postoji taj luksuz da jedna politička partija pomogne drugu u jednom izbornom procesu“, kaže Hodžić.

Prema njenim riječima, već neko vrijeme planira da se samostalno angažuje na centralnom nivou, jer su „dosadašnji bošnjački predstavnici bili jako razjedinjeni“.

Demantije je uputila i sinoć u spomenutoj emisiji.

„Nismo se dogovorili da nam donesu glasove. Srpska lista je legitimna na Kosovu. Nije tačno da imam dogovor sa Srpskom listom. Moja saradnja sa predstavnicima Srpske liste u opštini Severna Mitrovica nije naškodila nijednoj zajednici“, rekla je Hodžić.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply