Connect with us

Kosovo

Hajdari: Kosovo ne može da kontroliše rast cijena hrane jer uvozi 90 odsto proizvoda

Objavljeno

-

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari rekla je da je do povećanja cijena osnovnih proizvoda na Kosovu došlo zbog rasta inflacije i velikog uvoza, prenosi Telegrafi.

Hajdari je, govoreći u debati “Fol Hapur”, rekla da Kosovo ne može da kontroliše cijene.

“Odjeljenje za tržište je zaključilo da su ova poskupljenja posljedica rastuće inflacije zbog globalne krize pandemije kovida-19 i kao što znate na Kosovu je 90 odsto uvezene robe. Ne možemo da kontrolišemo cijene kada 90 odsto robe uvozimo. Ono što možemo da uradimo je da sa Radnom grupom za zaštitu tržišta zabranimo različitim kartelima da povećavaju cijene“, rekla je Hajdari.

Hajdari je u ovoj raspravi rekla da će drugo čitanje Nacrta zakona o spoljnoj trgovini pomoći uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom.

Međutim, ona je dodala da će prije bilo kakve akcije biti urađena detaljna analiza.

Ministarka je navela da je u periodu Kurtijeve vlade bila poboljšana klima poslovanja, kao i da ministri imaju strateški plan, koji je merilo poslovanja.

Dodala je da planira da “naši proizvodi budu na stranom tržištu” i da je izazov je mnogi proizvodi nisu sertifikovani.

“Nakon pandemije, Kosovo može biti potencijalni snabdevač za evropsko tržište i šire. Razmatramo mjerenje infrastrukture kvaliteta uključujući i zaštitu potrošača. Pokušavamo da imamo sertifikat za naše proizvode iz lokalne industrije“, rekla je ona.

Hajdari je rekla da je ostvareno 80 odsto mjera iz 2021. godine, kao i da će učestali inspekciji nadzori, poboljšati situaciju.

Dodala je da je Berlinski proces jedina platforma koja donosi integraciju i regionalnu saradnju i ravnopravnost sa svim zemljama.

(Telegrafi, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply