Connect with us

Kosovo

Granični prelaz Merdare između Kosova i Srbije i dalje zatvoren

Objavljeno

-

Granični prelaz između Kosova i Srbije Merdare i dalje je zatvoren za promet, podaci su koje je objavila Nacionalna kancelarija za upravljanje granicom.

Na srpskoj strani Merdara, prema tvrdnjama kosovskih vlasti, barikade su postavljene na oko dva kilometra od ove granične tačke.

Kosovska policija saopštila je da je blokada Merdara “ilegalna” i onemogućava slobodno kretanje i promet ljudi i robe.

Granični prelaz Merdare zatvoren je zbog postavljanja barikada u Srbiji na oko dva kilometra od ove granice, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje granicom Kosova 27. decembra uveče.

Merdare – jedan od graničnih prelaza sa Srbijom – koristi kosovska dijaspora za ulazak i izlazak sa Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MPJD) je putem objave na društvenoj mreži Fejsbuk saopštilo da su “srpske kriminalne grupe blokirale granični punkt Merdare”.

“Obaveštavaju se svi sunarodnici i građani koji su u pokretu da do daljeg zvaničnog obaveštenja institucija Republike Kosovo koriste druge granične tačke za promet”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je građanima koji su već ušli u Srbiju da koriste granične punktove Mutivode i Dheu i Bardhe (Bela zemlja) ili da idu putem preko Severne Makedonije, granični prelaz Preševo, preko Skoplja.

Na sjeveru Kosova su 27. decembra podignute nove barikade, jedna u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici, a druga u mestu Dudin krš na mostu koji povezuje Severnu Mitrovicu sa magistralnim putem Priština – Raška, saopštila je Policija Kosova.

“Na sjeveru zemlje, tokom noći, kriminalne osobe, odnosno grupe, nastavile su da postavljaju barikade, dodatno ometajući slobodu kretanja. Prema zvaničnim informacijama postavljene su i dve barikade sa teškim vozilima”, navode u saopštenju.

Barikada u Bošnjačkoj mahali je prva koja je postavljena u Severnoj Mitrovici. Do sada su se one nalazile na teritoriji ostale tri opštine sa srpskom većinom na severu – Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Bošnjačka mahala se nalazi između južne Mitrovice, gde većinu čine Albanci i Severne gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Lokalni Srbi na severu Kosova od 10. decembra blokiraju puteve u tom regionu zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji je osumnjičen da je učestvovao u napadu na zvaničnike Centralne izborne komisije.

Kosovske vlasti su ranije saopštile da imaju kapacitet da uklone barikade na severu, ali da je odlučeno da se KFOR-u pruži prilika da ubedi lokalne Srbe da sami uklone tešku mehanizaciju kojom blokiraju puteve.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je 27. decembra uveče jedinice Vojske Srbije između Kraljeva i Raške, u blizini graničnog prelaza sa Kosovom.

Vučić je jedinice obišao dan nakon što je naredio podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši nivo.

On je u objavi na Instagramu naveo da posle obilaska dela jedinica ide na sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Opština Raška u Srbiji nalazi se u blizini granice sa Kosovom.

Od podizanja barikada na sjeveru Kosova zabeležen je niz incidenata sa vatrenim oružjem, ručnim bombama i šok bombama. Mete napada bili su pripadnici kosovske policije, misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), patrole KFOR-a i novinari.

Vlada Kosova saopštila je u ponedeljak da je u stalnoj komunikaciji sa misijom NATO-a na Kosovu, KFOR, i da čeka njihovo delovanje, ističući da Policija Kosova ima sve kapacitete da ukloni barikade.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply