Connect with us

Kosovo

Svečlja: Ne zanima nas rat, posvećeni smo borbi protiv kriminala

Published

on

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da Republika Kosovo nema agresivan pristup sa osvajačkim težnjama kao Srbija. On je rekao da Republika Kosovo ima za cilj mir i stabilnost, dok Srbija ima za cilj destabilizaciju i rat.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da su deklaracije da je Republika Kosovo podigla stanje pripravnosti deo propagande Srbije i Rusije.

„Upravo Srbija, pod uticajem Rusije, podigla je stanje vojne gotovosti, naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu. Ne zanima nas rat, ali smo posvećeni borbi protiv kriminala i terorizma u našoj zemlji. To otežava Srbiju jer je godinama podržavala kriminalne grupe na severu zemlje u svim oblicima“, napisao je Svečlja.

On je dodao da institucije Kosova žele da se pitanje barikada reši bez ikakve eskalacije.

„Institucije Republike Kosovo su u bliskoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima kako bi se ovo pitanje rešilo bez ikakve moguće eskalacije. Ova činjenica očigledno koči Srbiju, koja čini sve da barikade donesu čak i ljudske žrtve, o čemu svedoče uzastopni oružani napadi na policajce, pripadnike Euleksa i nedavno na KFOR. Sa barikadama kao oruđem, Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet susedne države, Kosova, a mi smo zainteresovani da se borimo protiv kriminala i kriminalnih grupa, unutar naše države, ma ko oni bili“, dodao je Svečlja.

On je rekao i da “kad god borba protiv kriminala otkrije da je legitimno vršenje vlasti u našoj zemlji na korist svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost, Srbija, na čelu sa Vučićem, po svaku cenu pokušava da naruši demokratske vrednosti koje je naša zemlja promovisala i braniće se”.

„Stoga, nećemo stati na zaštiti ovih demokratskih vrednosti i da budemo bliski svim našim građanima bez razlike, uprkos pretećim trendovima“, zaključio je ministar Svečlja.

(RTKLive)