Connect with us

Kosovo

Svečlja: Ne zanima nas rat, posvećeni smo borbi protiv kriminala

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da Republika Kosovo nema agresivan pristup sa osvajačkim težnjama kao Srbija. On je rekao da Republika Kosovo ima za cilj mir i stabilnost, dok Srbija ima za cilj destabilizaciju i rat.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da su deklaracije da je Republika Kosovo podigla stanje pripravnosti deo propagande Srbije i Rusije.

„Upravo Srbija, pod uticajem Rusije, podigla je stanje vojne gotovosti, naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu. Ne zanima nas rat, ali smo posvećeni borbi protiv kriminala i terorizma u našoj zemlji. To otežava Srbiju jer je godinama podržavala kriminalne grupe na severu zemlje u svim oblicima“, napisao je Svečlja.

On je dodao da institucije Kosova žele da se pitanje barikada reši bez ikakve eskalacije.

„Institucije Republike Kosovo su u bliskoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima kako bi se ovo pitanje rešilo bez ikakve moguće eskalacije. Ova činjenica očigledno koči Srbiju, koja čini sve da barikade donesu čak i ljudske žrtve, o čemu svedoče uzastopni oružani napadi na policajce, pripadnike Euleksa i nedavno na KFOR. Sa barikadama kao oruđem, Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet susedne države, Kosova, a mi smo zainteresovani da se borimo protiv kriminala i kriminalnih grupa, unutar naše države, ma ko oni bili“, dodao je Svečlja.

On je rekao i da “kad god borba protiv kriminala otkrije da je legitimno vršenje vlasti u našoj zemlji na korist svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost, Srbija, na čelu sa Vučićem, po svaku cenu pokušava da naruši demokratske vrednosti koje je naša zemlja promovisala i braniće se”.

„Stoga, nećemo stati na zaštiti ovih demokratskih vrednosti i da budemo bliski svim našim građanima bez razlike, uprkos pretećim trendovima“, zaključio je ministar Svečlja.

(RTKLive)