Connect with us

Kosovo

„Germin“ traži da se dijaspori omogući podnošenje žalbi elektronskom poštom

Objavljeno

-

Organizacija „Germin“ još jednom je istakla protivljenje zbog odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke da se žalbe glasača iz dijaspore ne podnose elektronskim putem, već samo preporučenom poštom, prenosi Ljajmi.

Arbnor Mjeku iz „Germina“ ističe da ovakva odluka Panela za žalbe pokazuje nedostatak profesionalnosti i kapaciteta da CIK prihvati žalbe birača iz dijaspore.

„Organizacija ,Germin‘ veoma je glasno govorila o odlukama i CIK-a i IPŽP-a, počev od odluke za telefonsku verifikaciju, koju je IPŽP odbio kao neosnovanu. Sada smo svijedoci da su zahtjevi ,Germina‘ bili vrlo jasni i pravični, a to se najbolje vidi zbog nedostataka kapaciteta CIK-a da ne verifikuje sve podnosioce zahtjeva koji sada utiču na nedavne odluke IPŽP-a u pogledu mogućnosti žalbe. Prema tome, na osnovu odluke IPŽP-a, suprotstavljamo se odluci da je pravo na žalbu ograničeno na način na koji su to učinili, što pokazuje i njihovu neprofesionalnost i nedostatak kapaciteta za prihvatanje žalbi“, rekao je Mjeku.

On ističe da je vremenski rok koji je dat za podnošenje žalbi kratak navodeći još primera zbog kojih smatra da je ova odluka IPŽP – a pogrešna.

„Navodi se da je rok za žalbu 10 dana, a 12. februara ističe rok za pravo na glasanje iz dijaspore, tako da ima 8 dana dostupnih dijaspori za glasanje. Ovim vidimo da nema vremena za fizičko podnošenje žalbi,a tome treba dodati i da je Kosovska pošta nedavno pokazala neka kašnjenja. Osim toga, tu su i troškovi za slanje žalbe, gde prosečne cene variraju od 45 evra pa naviše, u zavisnosti od države, i to ako se to pošalje brzom poštom“, rekao je Mjeku.

Prema njegovim riječima, IPŽP bi trebalo da povuče ovu odluku i dozvoli podnešenje žalbe elektronskim putem.

„Pored gore pomenutih prepreka, u obrazloženju IPŽP-a nema datuma za vraćanje odgovora podnosiocima žalbe, pa su ovi razlozi više nego dovoljni da se ukloni ova restriktivna odluka i omogući dijaspori da svoje prigovore podnosi putem e-pošte. Mislimo da je čak i putem e-pošte moguće pokazati istinitost i važnost žalbe, jer se žalba može potpisati, a zatim skenirati, a ovaj način može služiti kao da je fizički, a takođe bi olakšao rad IPŽP-a da odgovor vrati na vrijeme“, smatra Mjeku.

(Lajmi, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply