Connect with us

Kosovo

Eksperti: Poskupljenje struje bi trebalo sprovoditi postepeno

Objavljeno

-

Predlog Regulatornog ureda za energetiku (RUE) o povećanju cijene električne energije na Kosovu trebalo bi postepeno da se sprovodi kako se ne bi opteretio kosovski budžet, kažu poznavaoci prilika u energetskom sektoru, prenosi Albanian post.

Prema njihovim rječima, Kosovo nema alternativu da ublaži energetsku krizu sa kojom se suočava poslednjih mjeseci, pa bi Vlada trebalo da se fokusira na rešavanje problema stvaranjem srednjoročnih i dugoročnih alternativa.

Prema bivšem kosovskom ministru ekonomskog razvoja Valdrinu Luki tarife koje je predložila Regulatorna kancelarija za energetiku su neprihvatljive za građe Kosova. Luka je dodao i da su izjave KEDS da 69 odsto građana neće biti pogođeno poskupljenjem netačne

“Preko 60 odsto domaćinstava će udvostručiti mjesečni račun. Ne postoji dom koji može da se greje na struju i da potrošnja bude ispod 600 megavat sati. Ovo je veoma pogrešna i veoma pristrasna računica”, naglasio je Luka.

Prema njegovim rječima, subvencionisanje uvoza struje je standardna, ali kratkoročna metoda, koju primenjuju mnoge vlade u vrijeme krize.

“Kratkoročna rešenja za kojima će Vlada Kosova morati da teži su nastavak subvencija kroz kosovski budžet, postepeno povećanje tarifa radi rasterećenja budžeta, stimulisanje građana da smanje potrošnju energije. U najgorem slučaju, vraćanje restrikcija, olakšavanje procedura privrednicima i građanima u licenciranju sopstvene proizvodnje solarne energije, uz mogućnost deponovanja viškova u KEDS mrežu”, rekao je Luka.

S druge strane, bivša direktorka Kosovske energetske korporacije Pranvera Dobruna-Krieziu, vidi opciju subvencionisanja uvoza električne energije od strane Vlade Kosova kao neprikladnu.

“Bolje je da sredstva opredeljena za subvencije budu iskorišćena za sufinansiranje energetskih projekata koji rešavaju pitanje snabdevanja električnom energijom, kao što je projekat Skavica u Albaniji”, rekla je Dobruna-Krieziu.

Luka je podsetio i na projekat izgradnje elektrane “Novo Kosovo” koji je potpisan sa američkom kompanijom “KonturGlobal” u vrijeme dok je on bio ministar ekonomije, ističući da bi njena izgradnja donela višestruku korist.

“Kosovo ne bi zavisilo od uvoza električne energije, moglo bi da izvozi energiju na vrijeme van zimskog perioda, zbog napredne tehnologije, korišćenje novih filtera značilo bi mnogo manje emisije zagađujućih materija kao rezultat korišćenja uglja, otvorilo bi se hiljade radnih mesta”, naveo je Luka.

(Albanian post, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply