Connect with us

Kosovo

EK: Napredak u dijalogu uslov za finansijske beneficije za Kosovo i Srbiju

Objavljeno

-

Kosovo ima pravo za finansiranja u okviru Plana rasta, kao i ostatak Zapadnog Balkana. Ovo pravo se može ostvariti ako se ispune uslovi za primanje uplata.

Ovo se navodi u pisanom odgovoru RTK iz pres službe Evropske komisije. Međutim, u ovom odgovoru nema pojašnjenja da li bi mjere Brisela prema zvaničnoj Prištini mogle da budu prepreka za dobijanje sredstava iz ovog finansijskog paketa.

Međutim, bez obzira na mjere koje su na snazi, obe zemlje moraju da napreduju u procesu dijaloga da bi imale pravo da uživaju evropska sredstva iz Plana rasta.

„Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane. I jedni i drugi rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“, kaže pres služba EK.

Da bi dobili sredstva iz Plana rasta, Kosovo i Srbija moraju konstruktivno da se angažuju u normalizaciji međusobnih odnosa.

To znači punu implementaciju svih obaveza koje proizilaze iz Sporazuma na putu normalizacije kao i aneksa implementacije. Takođe, potrebna je implementacija svih dosadašnjih dogovora postignutih u okviru dijaloga, kao i uključivanje u pregovore za Sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa.

Inače, Plan rasta od 6 milijardi evra za šest država Zapadnog Balkana smatra se sveobuhvatnom ponudom EU za povećanje njihove socio-ekonomske situacije.

To je najambiciozniji finansijski paket EU za region koji ima za cilj da udvostruči njihove ekonomije u narednih deset godina.

Ovaj paket se sastoji od 6 milijardi evra, od čega će 2 milijarde biti poslato u vidu grantova, dok će ostale 4 biti u vidu povoljnih kredita.

„To uključuje progresivan pristup jedinstvenom tržištu EU, uslovljen napretkom na regionalnom zajedničkom tržištu BB6, i mehanizme za pokretanje reformi. Plan rasta nije alternativa proširenju EU, to je ponuda koja će potpuniti i ubrzati proces članstva“, navodi se u pisanom odgovoru iz sedišta EK.

Međutim, da bi imala koristi od finansijskog paketa, svaka država mora da ispuni određene kriterijume koji se odnose na reforme demokratskih vrednosti vladavine prava, kao i socio-ekonomskih reformi.

Prema odobrenoj odluci, plaćanja po Planu biće pod strogim uslovima.

Da bi imala koristi od ovog paketa, svaka zemlja korisnica mora pripremiti Reformsku agendu, koju će, pre rapolaganja fondova, konsultovati, oceniti i odobriti evropske institucije.

(RTK)