Connect with us

Kosovo

Kurti: Kosovo treba da postane dio evropske porodice

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je povodom Dana Evrope je da Kosovo kontinuirano dokazuje svoju volju i spremnost da doprinese ujedinjenoj Evropi.

Kurti je na Fejsbuku naveo da je prije 74 godina postavljen kamen temeljac Evropske unije te da je ono što se danas slavi kao Dan Evrope – više od dana proslave.

“To je ujedno i dan kada obeilježavamo vrednosti zagovarane od 50-ih godina, što je dalje dovelo do stvaranja Evropske unije. Jedinstvo, solidarnost i saradnja i danas odjekuju kao jedinstveni i neotuđivi principi za očuvanje demokratije, pravde i jednakosti, ljudskih prava i vladavine prava na našem kontinentu”, naveo je Kurti.

Navodeći da je danas Evropa ugrožena ekspanzionističkom politikom i ekstremističkim ideologijama, Kurti poručuje da očuvanje jedinstva postaje važnije nego ikada ranije.

“Samo ujedinjena Evropa može postati štit od vojne agresije i destabilizujućih pokušaja koji narušavaju mir i ugrožavaju slobodu. Kosovo ne samo da se pridružuje pozivima i misiji odbrane demokratije širom Evrope, već i kontinuirano dokazuje volju i spremnost da doprinese u ovom pravcu, kako u usklađivanju spoljne politike zemlje sa politikom Evropske unije, ali i u znak podrške svim mjerama preduzetim protiv neopravdane ruske agresije na Ukrajinu”, naveo je Kurti.

Ali, kako dodaje, da bi doprineli i učinili još više, potrebno je da Kosovo bude deo evropske porodice.

“Naše putovanje treba da se ocjenjuje na osnovu meritokratije. Kako se proširenje posle mnogo godina vratilo u fokus agende EU i naša zemlja je podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Napredak Kosova na putu ka EU bio bi pozitivan signal i za demokratske vrijednosti. Dan Evrope oličava obećanje da smo samo zajedno jači. U ujedinjenoj Evropi, u Evropi koja čuva i neguje slobodu i demokratiju, mir i bezbednost”, poručio je Kurti.

(Radio Kim)