Connect with us

Kosovo

Kosovu za projekte skoro milijardu evra u okviri Plana rasta EU

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je na sjednici Komisije za strateško planiranje o pripremama za finansiranje infrastrukturnih projekata iz fondova EU i drugih partnera, da se očekuje da Kosovo, u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan, dobije skoro milijardu evra.

“Kao zahtjev Berlinskog procesa, lista prioriteta infrastrukturnih projekata na Kosovu, prvobitno sastavljena 2015. godine, ažurirana je 2017. godine za sektore životne sredine, transporta, energetike i socijalne zaštite. Ovaj dokument, koji je pokazao investicione namjere Kosova i faze implementacije, bio je i preduslov za finansijsku podršku investicionog okvira za Zapadni Balkan”, naveo je Kurti.

Programom vlade, ističe, predviđena je izrada liste prioriteta infrastrukturnih projekata, između ostalih, kao odgovor na Ekonomski i investicioni plan Evropske unije predstavljen 2020. godine.

Dodao je da je paralelno sa izradom liste prioriteta, tokom mandata aktuelne vlade, Kosovo apliciralo za finansiranje mnogih infrastrukturnih projekata i dobilo sredstva.

“Dobro planiranje i izrada liste prioriteta sada dobija još veći značaj, u kontekstu Plana rasta Evropske unije, od kojeg se očekuje da će Kosovo imati koristi od skoro milijardu evra. Polovina ovog iznosa biće obezbeđena za infrastrukturne investicije, uz posebne kriterijume, posvećene sektoru saobraćaja, energetike, digitalnog sektora i sektora ljudskog kapitala. Projekti ljudskog kapitala biće deo liste prioriteta društvenog sektora. U međuvremenu, sektor zaštite životne sredine će i dalje biti finansirani iz Plana rasta ZB, ali grantovi predviđeni za životnu sredinu ne dolaze iz finansijskog paketa Plana rasta, već iz regionalnih IPA fondova, a očekuje se da kriterijumi za budu isti kao i ranije”, kazao je Kurti.

Resorna ministarstva su predstavila liste prioriteta u oblasti životne sredine, saobraćaja i energetike, a zamjenik premijera Bisljimi naglasio je da je svrha ove liste prije svega da se prioritetno odrede projekti sa kojima Kosovo može da aplicira na ponuđene instrumente finansiranja od strane evropskih i međunarodnih finansijskih institucija.

Tokom ovog sastanka izglasane su i Sektorske radne grupe (GPS) za izbor projekata koji će biti uvršteni na Listu prioriteta infrastrukturnih projekata za društveni sektor i digitalnu infrastrukturu, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

(Kosovo online)