Connect with us

Kosovo

Duda Balje: Divim se turskoj naciji, neka se 15. juli više nikad ne ponovi

Objavljeno

-

Predsjednica Socijaldemokratske unije (SDU) i zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Duda Balje uputila je poruku povodom godišnjice neuspjelog pokušaja puča u Turskoj, 15. jula 2016. Poručivši kako se divi turskoj naciji, Balje je izrazila želju da se takvo nešto više nikada ne ponovi, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz zemalja regije pristižu poruke povodom pete godišnjice neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj, 15. srpnja 2016. godine, kada su pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani u državne institucije pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

“Danas je 15. juli, Dan demokratije i nacionalnog jedinstva u Turskoj. Kosovo je uvijek uz Tursku”, napisala je Balje na svom zvaničnom Facebook profilu.

U izjavi za AA na ovu temu kazala je kako je 15. juli vrlo značajan datum za Tursku, sve njene turske prijatelje.

“Željela sam se oglasiti u znak sjećanja na sve žrtve koje su tog dana dale svoje živote. Divim se volji turskog naroda. Kada se desio (pokušaj puča) bila sam na odmoru u Turskoj i mogla sam vidjeti što se događa. Divim se turskoj naciji i želim da se to više nikad ne ponovi”, poručila je Balje.

Dotakla se i odnosa Kosova i Turske, a ocijenila ih je stabilnim.

“Naravno da se oni mogu još poboljšati. Turska nikada nije ostavila Kosovo i uvijek je pružala podršku. Šta god smo tražili nikada nisu kazali ‘ne'”, zaključila je Balje.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.

(Agencija Anadolija)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply