Connect with us

Kosovo

Zinaida Elmazi prva političarka sa Kosova učesnica Marša mira

Objavljeno

-

Zinaida Elmazi, odbornica u SO Dragaš ispred Koalicije Vakat prva je političarka sa Kosova učesnica Marša mira.

Elmazi je u grupi sa članovima Udruženja boraca “Crni labudovi”. Oni su 7. jula krenuli sa Ilidže, u nastavku će se pridružiti ostalim učesnicima Marša mira Žepa-Srebrenica.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima iz “sigurnosne zone UN-a”- Srebrenica u julu 1995.

Pohod nosi naziv “protestni” jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera na lokalnom i međunarodnom nivou za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine radi zadovoljavanja pravde kao preduvjeta za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u BiH.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (općina Sapna) i u periodu od 3 dana prelazi put dug oko 110 km, da bi došla do Potočara (općina Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.

Marš mira traje 3 dana, od 8. do 10. jula svake godine.