Connect with us

Lokalne

Dragaš: KFOR donirao Centru porodične medicine 10 aparata za kiseonik

Objavljeno

-

Potreba za ovim uređajima je porasla nakon početka pandemije, i naši kapaciteti su prije početka pandemije bili jako ograničeni, a i potreba za ovim uređajima je bilo znatno manja, kazao je za gorapress, Behar Brenoli, direktor Direktorijata za zdravstvo.

„Ja sam se još prošle godine preko turskog KFOR-a koji je stacioniran u Dragašu obratio predstavnicima ove misije za pomoć u snabdijevanju medicinskom opremom, i kao što i danas vidite oni su preko italijanskog CIMIK-a koji djeluje u okviru KFOR-a objezbedili deset aparata za kiseonik. Dobro bi bilo da se ovi aparati nikad ne koriste, da nam građani budu zdravi ali je situacija na terenu drugačija i mi svakog dana imamo potrebu da nekome spasimo život koristeći ove aparate”, kazao je Behar Brenoli, i nastavio:

“Nekoliko ovih aparata će biti postavljeni u novom aneksu koji smo gradili koji je namenjen kao hitna služba ili prijemno odjeljenje, i ovaj aneks će biti otvoreno za nekoliko dana, a ostale ćemo rasporediti po ambulantama u naseljima gdje su najneophodniji. Prednost je što su ovi aparati jako mobilni, pa je s njima znatno lakše da pružimo pomoć pacijentima na različitim mjestima” istakao je direktor Direktorijata za zdrastvo, Behar Brenoli.

Ramadan Jašari direktor Centra porodične medicine u Dragašu, zahvalio se na donaciji i istakao da je ovo jako značajna donacija u periodu kada raste broj oboljelih od pandemije.

“Mi smo od početka pandemije sa svojim osobljem na usluzi građanima i do sada smo se veoma uspješno nosili sa svim teškoćama koje su nastale nakon pojave virusa covid 19. Uspjeli smo da u kontinuitetu držimo situaciju pod kontrolom i naša opština do sada nikad nije bila u crvenoj zoni. Do sada je zvanično u našoj opštini bilo pozitivno na koronavirus, 383 građana, od toga nažalost bitku s kovidom je izgubilo njih 39. Takođe želim da naglasim da vršimo intezivne pripreme za period imunizacije koji je pred nama, kako bi zaštitili naše građane od virusa, istakao je Ramadan Jašari”, direktor Centra porodične medicine u Dragašu.

Predstavnik italijaskog KFOR-a je kazao da su danas srećni što mogu svojim aktivnostima da pomognu građane, te da će i u narednom periodu nastaviti da pružaju pomoć stanovništvu ove opštine kroz razne aktivnosti.

(gorapress.net)