Connect with us

Kosovo

Carina Kosova prihodovala 500 miliona evra u ovoj godini

Objavljeno

-

Carina Kosova je prvi put od osnivanja u ovom periodu godine premašila prihod od 500 miliona evra u korist kosovskog budžeta.

U poređenju sa istim periodom prethodne godine, Carina Kosova je naplatila 27,6 odsto, odnosno 108,5 miliona evra više sredstava. Trend naplate je zabilježio značajan porast tokom maja i nagoveštava rast i u budućem periodu.

“Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaliu naglasio je da prikupljanje visokih prihoda dolazi kao rezultat unapređenja ekonomije, ali i akcija za sprečavanje neformalne ekonomije, koje se manifestuju u različitim oblicima, poput krijumčarenja i drugih prevara, a koje pored poboljšanja prihoda, obezbeđuju i povoljnu klimu za razvoj poslovanja i lokalnu proizvodnju”, navodi se u saopštenju Carine Kosova.

Nema podataka koliki će deo od prikupljenih sredstava biti uplaćen u Fond za razvoj sjevera Kosova koji se puni carinskim prihodima prikupljenim na prelazima Jarinje i Brnjak, od carinjenja robe koja je namenjena građanima četiri opštine na sjeveru (Leposavić, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan), kao i robe preduzeća koja su registrovana u ovim opštinama.

Iako je smirivanje pandemije koronavirusa verovatno presudno uticalo na uvoz robe na Kosovo, pa samim tim i na povećane prihode, Carina Kosova se u svom saopštenju nije osvrnula na ovu činjenicu.

(Kosova press, Kim)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply