Connect with us

Kosovo

Bisljimi: Brzim ali odmerenim koracima nastavljamo put ka EU

Objavljeno

-

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi završio je trodnevnu posetu Briselu, sa ciljem informisanja i koordinacije sa glavnim institucijama Evropske unije.

Nakon sastanaka u Parlamentu, Savjetu, Komisiji i posebno sa komesarom za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem, prvi potpredsjednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo Besnik Bisljimi, u pratnji svog tima i Ambasador Republike Kosovo u Briselu Agrona Bajramija sastao se sa zvaničnicima Evropske komisije i EEAS, gde ih je obavestio o odluci Kosova da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

„Zamenik premijera Bisljimi rekao da je Kosovo izrazilo svoju punu posvećenost vrednostima evropskih standarda. Izveštaj o zemlji iz 2022. godine ponovo je potvrdio snažan napredak Kosova u vladavini prava, demokratizaciji, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, socijalnoj politici i ekonomskom razvoju između mnogih drugih. Bisljimi je rekao da je ovo prirodan korak i da smo spremni za aplikaciju za članstvo i prelazak u naredne faze, uz punu posvećenost dugom putu koji je pred nama i procesima evropskih integracija“, navodi se dalje u saopštenju.

Pored toga, Bisljimi je ukazao i na posebnu zahvalnost češkom predsedništvu na kontinuiranoj podršci Kosovu.

“Jourova je izrazila svoje divljenje koracima i politikama u ekonomskom razvoju, posebno u borbi protiv korupcije. Stranke su razgovarale i o reformama u pravosudnom sistemu, kao i o održivim rezultatima u vladavini prava. Aplikacija za članstvo u EU znak je maksimalne posvećenosti Kosova Evropskoj uniji, u kombinaciji sa kontinuiranom podrškom institucija EU na putu procesa evropskih integracija zemlje“, navodi se u saopštenju Vlade.

U međuvremenu, na sastanku sa Ajhorst, zamenik premijera Kosova je ponovio da je odluka o zahtevu za članstvo objavljena prošle godine i da je sada trenutak da se aplikacija formalizuje i preda. Državni izveštaj, koji je prvi u potpunosti obuhvata izveštavanje o Vladi Kurtija, pokazao je da je Kosovo već na novoj putanji razvoja.

„Naša zemlja je svoju spoljnu politiku uskladila sa Evropskom unijom. Nakon podnošenja zahteva za članstvo u Savetu Evrope i koraka ka liberalizaciji viznog režima, glavna komponenta za zaokruživanje ove uspešne godine je aplikacija za članstvo u EU. Zapadni Balkan je važan za Evropsku uniju, stoga ubrzanje integracije regiona mora biti zasnovano na meritokratiji. Zajednički imenitelj koji ujedinjuje brzu stazu i meritokratiju je demokratija. Aktivna i živahna demokratija Kosova predstavlja ovu varijablu i vrednosti njenog opredeljenja i stava“, navodi se na kraju saopštenja.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply