Connect with us

Region

Beriša: Ujedinjenje Kosova i Albanije neizbježno

Objavljeno

-

Bivši premijer Albanije Salji Beriša smatra da je ujedinjenje Kosova i Albanije neizbježno, prenosi Ekonomija onlajn.

“Po mom uvjerenju, nacionalno ujedinjenje Kosova i Albanije je neizbježno. Ideja ‘nacionalnog jedinstva’ kao ideja vodilja i ideal diktirana je s jedne strane najvećim evropskim historijskim nepravdama prema Albancima, podjelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina. Dakle, to je ideja koja se pojavila i konkretizovala tokom kasnih sedamdesetih godina u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podjele njene zemlje”, ističe Beriša, koji dodaje da se ideja o promjeni granica pojavila 2013. dolaskom Edija Rame na vlast u Albaniji.

On objašnjava kako je došlo do, po njegovom mišljenju “oslobađanja” Kosova.

“Albanci na Kosovu prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je svojim vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova. Albanci u Sjevernoj Makedoniji uspjeli su pretnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore”, kaže Beriša.

On smatra da je napredak ” u pravom smjeru konačnog rešenja albanskog pitanja bio je izuzetan”.

“Ideal nacionalnog jedinstva Albanaca koji mislim da je vječan. Ali, sada se mora imati na umu da su uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca u ovim procesima, njihovi glavni akteri koji su definisali te procese bili naši međunarodni prijatelji i partneri. Dakle, princip partnerstva i lojalnosti ne dozvoljava jednostrane odluke ili postupke Albanaca prema međunarodno utvrđenom statusu i uz njihovo odobrenje sankcionisano međunarodnim aktima i sporazumima i zakonima.”

Beriša vjeruje da će uz pomoć međunarodnih faktora doći do realizacije ove ideje.

“Dakle, za potpunu realizaciju nacionalnog jedinstva zahtjeva se prvo potpuno razumevanje naših glavnih saveznika, ali takođe i oslobađanje naših suseda od albanofobije, kao i svijedočenja Albanaca pred međunarodnom zajednicom da će ovaj proces dati konsolidaciju mira i stabilnosti u regionu. Ali ovde želim da dodam da ideju nacionalnog jedinstva promoviše i favorizuje glavni neprijatelj ove ideje, veliki Srbin Vučić svojim negiranjem nezavisne države Kosovo i svojim teritorijalnim zahtevima koji podstiču rat. Stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić neguje novu konfrontaciju između Srba i Albanaca, koja bi se uprkos svemu završila pobedom Albanaca nad srpskim agresorom”, zaključuje Beriša.

(Ekonomia online, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply