Connect with us

Region

Sastanak lidera procesa Brdo – Brioni: Proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost

Objavljeno

-

Na svečanom sastanku lidera procesa Brdo – Brioni na Brdu kod Kranja usvojeni su zaključci kojom se potvrđuje predanost procesu Brdo – Brioni, saopšteno je danas iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusjedskih odnosa, te u promoviranju evropske perspektive Zapadnog Balkana. Proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduvjet za stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Evrope, rečeno je na susretu”, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanom sastanku su prisustvovali i lideri ostalih zemalja učesnica procesa Brdo – Brioni – Aleksandar Vučić, Ilir Meta, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Vjosa Osmani.

“Od proteklog sastanka lidera Brdo – Brioni procesa, prije dvije godine, pojavila se pandemija koronavirusa, koja je izazvala negativne efekte na ekonomiju i društveni i socijalni sistem zemalja učesnica procesa. Evidentiran je napredak u procesu oporavka od pandemije i imunizaciji stanovništva. Istaknuta je potreba da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju, koja će dovesti do održivijeg razvoja, a time i bolje perspektive za mlađe generacije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pozdravljeno usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana EU za Zapadni Balkan u oktobru 2020. godine, koji će, kroz razvojne projekte, osigurati značajna sredstva za ovu regiju.

Ponovljena je zajednička strateška vizija slobodne, jedinstvene i mirne Evrope, te posvećenost miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

“Zaključeno je da proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet, te da proces treba ubrzati i osigurati aktivniji angažman EU sa svim zemljama članicama regije, kako bi ispunile uvjete za članstvo u EU”, navodi se u saopštenju.

Osim toga pozdravljena je namjera Republike Slovenije da održi Samit EU – Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, te namjera da uključi zemlje Zapadnog Balkana u Konferenciju o budućnosti Evrope, koja je počela 9. maja 2021. godine.

(Agencija Anadolija)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply