Connect with us

Kosovo

Balje: Uvjereni smo da će pravda ići svojim tokom

Objavljeno

on

Lideri Socijaldemokratske unije I Egipćanske liberalne stranke Duda Balje i Veton Beriša predali su danas žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke zbog manipulacije glasovima i najmeštanja izbornih rezultata tokom vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara.

Predsjednica Socijaldemokratske unije, Duda Balje iznjela je uvjerenje da je podnjeta žalba utemeljena na dokazima.

“Podnjeli smo žalbu za koju mislimo da smo u pravu. Uvjereni smo da će pravda ići svojim tokom. Mislimo da zajednica nije glasala za neke poslanike koji su izborili pravo da uđu u kosovsku skupštinu”, rekla je Balje.

Balje kaže da će, ukoliko Izborni panel ne odluči u korist podnosilaca žalbe, žalba biti upućena Vrhovnom i Ustavnom sudu.

“Tražimo poništavanje srpskih glasova koje su dali Bošnjacima”, kaže Balje.

Kako je Beriša rekao medijima, potpisnici žalbe su još pet partija manjinskih zajednica na Kosovu. On je izrazio uvjerenje da će odluka Izbornog panela biti ispravno donosena i da će biti u korist podnosilaca žalbe.

“Danas, zajedno sa pet partija nevećinskih zajednica, ostvarujemo svoje zakonsko pravo, jer mislimo da je na izborima 14. februara došlo do orkestracije glasova. Žalimo se na stranku Romska inicijativa (RI). Naša tvrdnja je da su dva predstavnika Roma izabrana sa 95,5 odsto glasova srpske zajednice. Imamo dokaze da smo podnjeli žalbu na IPŽP i vjerujemo da će IPŽP odlučiti u našu korist”, rekao je Beriša.

Rezultatima izbora nisu zadovoljni ni u Ujedinjenoj romskoj partiji Kosova, čiji predsednik Aljebt Kanoli smatra da je ta lista oštećena.

“Oštećeni smo u ovom procesu, jer je to slobodna volja građana. Sa ovim konačnim rezultatima u vezi sa romskom inicijativom iz Gračanice, smatramo da su njihovi predstavnici izabrani nelegalno. Verujemo da naša žalba neće biti odbačena”, rekao je Kanoli.

Rok za izborne žalbe istekao je danas u 11 časova.

Predizborne tvrdnje da će Adriajana Hodžić glasovima Srba pokušati osvojiti bošnjačka garantovana mjesta, obistinile su se na izborima 14. februara, kada je Građanska inicijativa Ujedinjena Zajednica – Adrijana Hodžić osvojila 5.575 (ili 87.39% od ukupnog broja) glasova u sredinama sa srpskom većinom.

Osude na pokušaj otimanja bošnjačkih zagarantovanih mjesta u Skupštini Kosova dolaze svakodnevno. Reaguju pojedinci, udruženja, nevladine organizacije, intelektualci i političke partije.