Connect with us

Kosovo

Rama: Samoopredeljenje neće promeniti listu, Daka namerava da spreči Kurtija

Objavljeno

-

Predstavnik Samoopredeljenja u Centralnoj izbornoj komisiji Aljim Rama uveren je da su imena svih kandidata te stranke na listu upisana u skladu sa zakonom i da će svi biti kandidati na izborima 14. februara, prenosi KTV.

Rama je nakon odbijanja Panela za žalbe da naloži CIK da potvrdi listu Samoopredeljenja kao potpunu rekao da će se oni žaliti Vrhovnom sudu.

Takođe je optužio predsjednicu CIK Valjdete Daka da se ponaša kao da je ta institucija njeno vlasništvo i da namerava da opstruira lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i diskredituje izborni proces.

On je rekao da, uprkos odluci Vrhovnog suda, Samoopredeljenje neće promeniti listu i na izbore će izaći sa petoro kandidata koji još nisu sertifikovani.

“Glavni odbor PS odlučio je da će Kurti biti nosilac liste i tako će biti, bez obzira na odluku najviše instance. U svakom slučaju, nadamo se da će Vrhovni sud doneti odluku u korist PS i osporiti paušalnu odluku CIK, kao što je to ranije učinio u slučaju poslanika Zafira Beriše“, rekao je Rama.

On je optužio Daku da je stala na stranu DSK i DPK.

„Ona mora biti nepristrasna u političkim procesima, to je politički zlonamerna odluka i ima za cilj da diskredituje izborni proces. Sve što je urađeno ima samo jedan cilj, da se spreči Aljbin Kurti, jer je pobednik poznat, svi ostali su kolateralna šteta“, rekao je Rama.

Za današnju odluku na štetu PS okrivio je i IPŽP i dodao da je prvi put video da je zakon iznad Ustava.

Prema njegovim riječima, Daka da je napisala pismo IPŽP u vezi s tim pitanjem, a trebalo je da odluku pripremi Kancelarija za sertifikaciju, izglasa CIK, a zatim da je Daka potpiše pre slanja Panelu.

“Ali pismo je napisala sama, ona CIK smatra privatnom svojinom. Isto se dogodilo sa izborima u Podujevu. U odluci Predsjedništva o odlaganju izbora navedeno je da je doneta na osnovu zahteva CIK, dok mi kao CIK nismo poslali pismo. Tri dana kasnije, videlo se da je Daka privatno pisala predsjedniku“, dodao je Rama.

Govoreći o mogućnosti da Vrhovni odbije listu Samoopredeljenja, Rama je naveo da se lista neće menjati i da PS neće izgubiti nijedan glas.

“Spisak će biti takav kakav je. Glasovi koji idu neoverenim kandidatima računaće se samo kao glasovi za stranku. Glasovi za kandidate se ne određuju glasovima birača i služe samo za interno rangiranje“, rekao je on.

(KTV, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply