Connect with us

Kosovo

Sejdiu: Ljekari odlaze zbog niskih plata i loših uslova rada

Objavljeno

-

Samo u posljednje četiri godine preko 400 ljekara je napustilo Kosovo i otišlo da rade u evropskim zemljama, najviše zbog niskih plata i loših uslova rada, prenosi Telegrafi.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu rekao je da je većina ljekara koji su otišli ​​izjavila da su razlog njihovog odlaska uslovi rada, kvalitet specijalističkog obrazovanja i plate.

“U ove posljednje 4 godine 454 lekara su napustila funkcionisanje OMK-a, a uglavnom su prosečne starosti nešto više od 31 godine. Tokom mini ankete koju radimo povodom podnošenja zahtjeva za traženje potrebnog dokumenta za zapošljavanje u zemljama EU, većina je izjavila da odlazi zbog uslova rada, zatim dolazi kvalitet specijalističkog obrazovanja i plate”, rekao je Sejdiu.

Odlazak lkekara pogodio je i centre porodične medicine, poput Centra u opštini Skenderaj, čiji v.d. direktora Agron Mehmeti kaže da zbog nedostatka ljekara pet lekara u penziji rade dobrovoljno.

“Mi nemamo lekare, celo Kosovo ima domove zdravlja, a posebno Skenderaj ima najveći deficit ljekara u posljednjih 10 i više godina. U 2012. godini, kada sam počinjao, bilo je ukupno 35 ljekara u svim službama u MFMC i u svim ambulantama u selima. Sada nam je ostalo samo 13 doktora”, rekao je Mehmeti.

Iz ovog doma zdravlja, svake godine u inostranstvo odlazi 4 do 5 lekara, kaže Mehmeti.

Vlada Kosova je 12. januara usvojila odluku o isplati samofinansirajućih specijalista, počev od januara do avgusta ove godine.

(Telegrafi, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply