Connect with us

Kosovo

Azemi: Na Kosovu zbog pandemije više od 120 hiljada zaposlenih ostalo bez posla u 2020.

Objavljeno

-

Preko 120 hiljada ljudi izgubilo je posao zbog pandemije tokom 2020. godine, rekao je u intervjuu za Ekonomia Online predsjednik Sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi.

Azemi je kazao da je smiješna izjava institucija zemlje da se 2020. godine broj tražitelja posla smanjio.

“U 2020. godini 120.000 radnika je izgubilo posao, 60.000 je bilo u nekom obliku legalizacije. Iznenađen sam brojkama raznih institucija koje kažu da je broj tražitelja posla opao 2021. godine. To je nešto smiješno”, kaže Azemi i dodaje da veliki dio radnika ne želi raditi za platu od 250 eura, a veliki dio je otišao u inostranstvo.

“Mi smo kao sindikat intervenisali zbog zloupotreba jer su u ovoj zloupotrebi učestvovali vlasnici kompanija zajedno sa vladom Kosova i normalno je da smo sve probleme prosljedili svim organima”, rekao je Azemi za EO.

Pozivamo vladu da ne nastavlja nerazumni podsticaj i da ne dodjeljuje sredstva kompanijama koje su u to vrijeme imale velike koristi, poručio je Azemi.

“Vlada je dodijelila sredstva nakim kompanijama koje nisu ispunjavale kriterijume. Te kompanije su dobile 290 eura po radniku, a uglavnom su ove kompanije imale najveći promet od svog postojanja, pošto su im poslovni prostori bili zatvoreni i imali su stopostotnu korist.”

Azemi dodaje da je njihova obaveza da zahtjeve radnika proslijede nadležnim institucijama.

(Ekonomia online)