Connect with us

Kosovo

Albanac uhapšen zbog ratnih zločina, osumnjičen je za učešće u masakru u Izbici

Objavljeno

-

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo saopštilo je da je privelo osobu čiji su inicijali M.A., zbog krivičnog djela “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Prema navodima tužilaštva, on je albanske nacionalnosti, državljanin Srbije. Osumnjičen je za učešće u masakru u Izbici.

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo (STRK), objavilo je da je osoba čiji su inicijali M.A. privedena zbog krivičnog djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, kršeći član 142 Krivičnog zakona bivše SFRJ, kao zakon na snazi ​​u vrijeme izvršenja krivičnog dela, takođe kažnjivog prema članu 146. Kaznenog Zakona Republike Kosova.

“M.A. se sumnjiči se da je učestvovao u masakru u Izbici, tokom rata na Kosovu 1999. godine”, kaže se u saopštenju.

Osumnjičeni će u zakonskim rokovima biti iznesen pred pretpretresnim sudijom.

Masakr u Izbici se smatra jednim od najvećih pojedinačnih pokolja civilnog stanovništva u ratu na Kosovu. Prema izvještajima, 28. marta 1999. godine, neposredno nakon početka NATO bombardovanja, srpske snage su pogubile preko stotinu kosovskih Albanaca u selu Izbica u centralnom Kosovu.

Ubijeni civili su bili pretežno muškarci koje su snage bezbjednosti izdvojile iz grupe od nekoliko hiljada izbjeglica proteranih iz okolnih oblasti Drenice.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply