Connect with us

Kosovo

Hag: Haradinaj i Gucati osuđeni na po četiri i po godine zatvora

Objavljeno

-

Sudsko vijeće Specijalnog suda u Hagu izreklo je prvostepene presude u predmetu protiv bivšeg predsjednika i potpredsjednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, prema kojima su obojica osuđeni na po četiri i po godine zatvora i novčane kazne u iznosu od po 100 evra.

Sudsko vijeće u Specijalnom sudu zaključilo je da su bivši čelnici Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati i Nasim Haradinaj počinili djelo odavanja zaštićenih informacija, objavljivanjem posebnih dokumenata.

Prema ocijeni sudskog veća, djelo je učinjeno davanjem dokumenata novinarima i podsticanjem na dalje podnošenje sličnih dokumenata.

Čitajući nalaz pretresnog vijeća, predsjedavajući sudija je rekao da su okrivljeni dozvoljavali i delili poverljiva sudska spisa, počinivši krivično djelo.

Sudsko vijeće je uvjereno da su okrivljeni postupali sa direktnom namjerom da obelodane zaštićenu informaciju“, rekao je, između ostalog, predsjednik ovog tijela.

“Optuženi su odgovorni za teške prestupe, nastavili su da distribuiraju zaštićene informacije i imena stotine zaštićenin svijedoka i najavili su da će to nastaviti da rade. Ovom presudom se njihove radnje karaktrišu kao krivična a ne patriotska djela”, naveo je predsjednik panela i onda je pročitao presude.

“Panel osuđuje gospodina Gucatija na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine, u koje se uključuje vrijeme provedeno u pritvoru i novčanu kaznu od 100 evra. Gospodin Haradinaj se osuđuje na četiri i po godine zatvora i kaznu od 100 evra”, pročitao je presudu sudija.

Gucati i Haradinaj su se teretili za krivična djela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svijedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda, te da ometaju njegov rad.

“Zločine su počinili jer su hteli da ometaju rad ovog suda, da zastraše i osvete se svijedocima”, rekao je u završnoj riječi tužilac Džejms Pejsen, obrazlažući predlog da budu osuđeni na kaznu od šest godina zatvora.

Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije.

Gucati i Haradinaj su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična djela.

Specijalizovana vijeća Kosova su opisali kao “jednonacionalni sud” koji “ima za cilj da kazni Albance, dok amnestira zločine koje su počinile srpske vojne i policijske snage na Kosovu”.

(Kosovo online)