Connect with us

Kosovo

Agencija za statistiku: Uvoz robe iz Srbije manji za 20 miliona evra

Objavljeno

-

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, u junu je zabilježen pad uvoza robe iz Srbije za više od 20 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine, što je gledano u novčanoj vrednosti, pad sa 33,7 miliona na 13,25 miliona evra, prenosi Gazeta ekspres.

Pad uvoza robe iz Srbije očekivan je nakon odluke Vlade Kosova da zabrani kamionima sa srpskim tablicama ulazak, nakon čega je 21. juna kosovska vlada donela novu odluku kojom se kamionima sa srpskim registarskim oznakama dozvoljava ulazak na Kosovo, pod uslovom da prevoze stranu robu.

Pored uvoza, u izvještaju Agencije se ističe da je smanjen i izvoz robe sa Kosova u Srbiju za oko dva miliona evra.

Ukupna vrednost uvoza dostiže cifru od 467 miliona evra, što je za oko 25 miliona manje nego u istom periodu 2022. godine.

Na listi najvećih uvoznika, među zemljama EU prednjači Njemačka sa više od 62 miliona evra uvezene robe. Uvoz iz ostalih zemalja EU, prema izveštaju, je samanjen za dva miliona i iznosi 22,8 miliona evra.

Od zemalja CEFTA, glavni uvoznik u junu je Albanija od koje je Kosovo uvezlo 25 miliona evra robe, dok je najveću trgovinsku razmjenu u junu Kosovo imalo sa Turskom sa više od 67 miliona evra.

Kako je navela Agencija za statistiku, u junu ove godine trgovinski deficit je manji za 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

(Gazeta express, Kosovo online)