Connect with us

Kosovo

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupke protiv funkcionera Srpske liste

Objavljeno

-

Agencija za borbu protiv korupcije Kosova je pokrenula istražni postupak protiv funkcionera iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Razlog za pokretanje postupaka je što funkcioneri Srpske liste, koji su na raznim pozicijama na centralnom i lokalnom nivou u kosovskim institucijama, nisu redovno prijavljivali svoju imovinu ili primanja koja ostvaruju, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Kako se navodi, postupak je pokrenut protiv predsjednika Srpske liste Gorana Rakića, zamjenika predsjednika Skupštine Kosova iz redova Srpske liste Slavka Simića, šefa poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Kosova Igora Simića, poslanika Zorana Mojsilovića i Verice Ćeranić, bivšeg poslanika Ivana Todosijevića, gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Milana Radojevića, gradonačelnika Leposavića Zorana Todića, odbornika u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica Aleksandra Spirića.

Takođe, kosovska Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula istražni postupak protiv Zlatka Minića, Miodraga Ralića, Veroljuba Stankovića, Milorada Jovanovića, Milana Ivanovića, Srđana Nikolića.

Iz Agencije napominju da se preduzimaju sve istražne radnje oko prikupljanja i analiziranja relevantne dokumentacije.

U slučaju Ljubinka Karadžića, bivšeg poslanika u Skupštini Kosova i zamjenika gradonačelnika u opštini Gračanica kod Prištine, Osnovno Tužilaštvo u Prištini je obustavilo istragu. Karadžić je u parelelnom sistemu bio predsjednik Privremenog opštinskog organa Priština.

U slučaju bivšeg predsjednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, Osnovno Tužilaštvo u Prištini je odbacilo krivičnu prijavu Agencije. Nikolić je i koordinator privremenog opštinskog organa Štrpce po paralelnom sistemu. Uhapšen je krajem decembra prošle godine zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju na Brezovici, nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

RSE je prošle godine pisao o “duplim platama” jer većina funkcionera Srpske liste imaju bar po jedno radno mjesto u kosovskom i paralelnom/srpskom sistemu.

Ova partija je osnovana 2013. godine uz podršku Beograda i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Iako funkcionere Srpske liste zakon obavezuje da prijavljuju sva primanja i kosovskoj i srpskoj Agenciji za borbu protiv korupcije, oni to rade selektivno.

Za ove dvije pozicije Rakić je plaćen sa oko 92.000 dinara, odnosno oko 750 evra.

Rakić ni srpskoj agenciji nije prijavio primanja koja ostvaruje u kosovskim institucijama.

Igor Simić je poslanik u Skupštini Kosova ali dobija prihode i za funkcije po paralelnom sistemu, iz Penzijsko-invalidskog osiguranja i Ekonomskog fakulteta u Sjevernoj Mitrovici.

Zoran Todić je gradonačelnik Leposavića po kosovskom sistemu i predsjednik opštine Leposavić po paralelnom sistemu.

Milan Radojević je gradonačelnik Sjeverne Mitrovice za šta dobija platu iz budžeta Vlade Kosova ali i direktor srpskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u Sjevernoj Mitrovici.

Slična situacija je i sa ostalim funkcionerima Srpske liste, odnosno većina njih obavlja funkcije u kosovskom i paralelnom/srpskom sistemu što ne prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije Kosova, odnosno Agenciji za spriječavanje korupcije Srbije.